fran vanserveren i love naaiboeken

Tip van Fran: een foutje maken is niet erg!

Deze keer in ‘aan het woord‘ Fran Vanseveren.

De tip die ze voor ons heeft is: fouten maken is niet erg!

Misschien ken je Fran wel? Of ken je haar niet, maar heb je wel één van haar boeken in je kast staan. Fran is namelijk dé vrouw achter de “I Love ….” naaiboekenreeks. Lees hier haar verhaal en haar tips aan jou.

i love naaiboekenreeks
I Love boekenreeks

Heb je een website of blog over naaien?

Ja, ik heb een eigen website Franvanseveren.be. Daar vind je alle info over mijn werk en mijn boeken: I love sweaters, I love T-shirts, I love sweaters & hoodies en I love rokjes en broeken.

Hoe oud was je toen je begon met naaien/zelf kleding maken?

Als kind kon ik uren op mijn kamertje zitten knutselen. Mijn ouders vergaten soms dat ik thuis was, omdat ik altijd zo stil bezig was. Als tiener leerde mijn moeder me met een naaimachine werken en ik was vertrokken. Mijn eerste werkstukjes waren een pennenzak, pyjamabroek en een knuffel voor mijn pasgeboren neefje (die ondertussen 19 jaar is!). Na de geboorte van mijn oudste dochter, ben ik naailessen gaan volgen en maakte ik veel babykleren. Later leerde ik patroontekenen in avondonderwijs. En toen is het een beetje uit de hand gelopen. 

Hoe ben je met je I love-naaiboekenreeks gestart?

Ik was al een tijdje met naaien bezig en had thuis een heleboel restjes stof liggen. Het idee groeide om een boek te maken over ‘naaien met restjes stof’. Ik trok met mijn plan naar uitgeverij Lannoo en tot mijn grote verbazing mocht ik het boek maken! Dat werd ‘Ja lap! Naaien met restjes stof’. Daarna stelde ik voor om een boek te maken rond sweaters naaien en opnieuw mocht ik mijn idee uitvoeren. Omdat ‘I love sweaters’ veel succes had, vroeg de uitgeverij of ik nog een tweede boek in dezelfde reeks wilde maken. Dat werd ‘I love T-shirts’, daarop volgde ‘I love sweaters & hoodies’ en nu is er ‘I love rokjes en broeken’.  Een boek met makkelijk maakbare rokjes, shorts en broeken.

Het laatste expemplaar: I love rokjes en broeken en de andere ‘I love’ boeken koop je onder andere bij Bol.com.

Wat is jouw favoriete kledingstuk om te maken?

Voor mijn boeken maak ik meestal vrij eenvoudige en gemakkelijke kledij. Maar als ik echt voor mezelf ga naaien, dan ga ik voor een uitdaging. Bijv. een jas of een mooie jurk.

Als je terug kon gaan in de tijd toen je begon met naaien. Welke tip zou jij jezelf dan geven?

Ik heb niet zoveel geduld. Bij mij moet het vooruit gaan in het leven J Daardoor wilde ik vroeger vaak te snel naaien en daardoor was het soms slordig of niet zo mooi afgewerkt. Ik heb mezelf echt moeten leren om tijd te maken voor het naaien en niet alles snel te willen afwerken. En als ik te moe ben, dan leg ik nu mijn naaiwerkje aan de kant voor de volgende dag. Terwijl ik dat vroeger kost wat kost nog wilde afwerken.

Heb je misschien nog een tip voor anderen?

Wees niet te streng voor jezelf. Een foutje maken is niet erg. Zelf ben je misschien gefocust op dat ene scheve stiksel, maar anderen zien vooral het mooie resultaat van wat je maakte. Daar mag je best trots op zijn.

Heb je een leuke tutorial die je nog wil delen?

Ik maak de tutorial-video’s voor het naaitijdschrift La Maison Victor. De handen die je in de video’s op hun site ziet, zijn de mijne. Daarin zie je heel gedetailleerd hoe je bepaalde naaitechnieken moet doen, van het aanpassen van patronen tot het maken van een polo-halsuitsnijding. Ga dus zeker eens kijken op de site om heel wat leuke tutorials te ontdekken.

Lees verder

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief

Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.

Op dit blog is de disclaimer van toepassing. 

Geef een reactie

Winkelwagen