boordstof berekenen lengte elastiek

Elastiek en boordstof. Hoe bereken je de juiste afmeting?

Berekenen van boordstof en elastiek. Er komen op de community vaak vragen voorbij over hoe je de lengte van elastiek moet berekenen voor je kledingstuk, of hoe je de boordstof moet berekenen. En logisch ook wel, want het berekenen van de benodigde hoeveelheid boordstof of elastiek kan soms best lastig zijn.

In dit blog kun je de meeste voorkomende berekeningen vinden voor elastiek en boordstof voor je kledingstukken, zodat jij straks niet met lubberende kragen rondloopt.

Elastiek voor een rok (of tailleband)

Als ik een rok maak voor mijzelf of voor mijn dochter dan meet ik altijd de buikomtrek met het elastiek. Dat doe ik ter hoogte waar ik of mijn dochter graag de rok draag. Ik doe dit niet te strak, anders krijg je hier gedurende de dag last van. Maar ook niet te los, anders zakt de rok naar beneden. En dat wil je natuurlijk helemaal niet 😉

Als ik het elastiek gemeten heb rondom de buik, dan teken ik een streepje bij de juiste lengte. Dan tel ik daar nog vier cm bij, aan elke kant twee centimeter om het elastiek vast te maken.

Een andere manier die je kunt doen, is je taille meten op de hoogte waar de rok gedragen wordt. Bijvoorbeeld 70 cm. Dan het elastiek afknippen op de maat die je gemeten hebt bij de taille, namelijk 70 cm. Als je het elastiek aan elkaar bevestigd, dan wordt het iets kleiner. Vaak voldoende voor het goed blijven zitten van de rok.

Als je het elastiek in elkaar zet, doe dit dan wel met een zigzagsteek. Deze steek rekt een beetje mee met het elastiek. Als je het elastiek met een normale steek in elkaar zet, dan loop je het risico dat het stiksel breekt met het rekken van het elastiek.

Boordstof berekenen

Boorstof gebruiken voor je project werkt iets anders dan tailleband of elastiek. Dit moet je stapsgewijs goed aanpakken, voor een mooi resultaat. Om ervoor te zorgen dat de boordstof niet gaat lubberen, moet je ervoor zorgen dat deze kleiner is dan de opening waar je boordstof aan gaat bevestigen.

Als je boordstof op rol hebt, dan knip je één kant open. Je krijgt dan een lap stof. Vervolgens ga je de opening (hals, mouw, taille) precies opmeten waar je de boordstof voor gaat gebruiken. Doe dit secuur, dit gaat het beste als je het kledingstuk plat op tafel legt.

Nu moet je 2 berekeningen maken. Eén berekening voor de lengte en één berekening voor de breedte.

Lengte van de boordstof berekenen

Voor de lengte van de boordstof neem je altijd ¾ of 75% van de gemeten lengte van de opening en daar tel je de naadwaarde bij op. Stel, je hebt een taille gemeten van 70 cm dan ziet de berekening er als volgt uit: 0,75 x 70 = 52,50 + 2 cm naadwaarde is 54,50 cm

* Let op! Als je de openingen meet, meet dit dan een centimeter naar binnen met je meetlint rechtop. De naadwaarde van je opening meet je natuurlijk niet mee. Er zijn handige meetlinten hiervoor, deze zijn stevig en buigzaam. Dit helpt je makkelijk de opening te meten. Zelf gebruik ik dit meetlint en ben daar erg blij mee.

Maar let op, bovenstaande berekening is voor bijna alle projecten wel goed. Maar werk je bijvoorbeeld met stof waar weinig tot geen rek in zit, of met een stugge boordstof, dan kun je onderstaand lijstje aanhouden.

  • Een stugge boordstof 80%
  • Stof waar minder rek in zit 90%
  • Stof waar bijna geen rek in zit 95 – 100%

Het blijft allemaal proberen, hoe vaker je dit doet, hoe sneller je zelf ziet welk percentage je moet berekenen voor je boordstof.

Hoogte van de boordstof berekenen

Het naaivoetje houdt de stof op zijn plaats terwijl de stof tijdens het naaien daaronder door glijdt. Achter de naaimachine zit de naaivoetlichter. Hiermee doe je het voetje naar boven of beneden. De druk van de naaivoet kun je vaak ook nog instellen, bij sommige naaimachines gaat dit automatisch. Je stemt de druk van de naaivoet in aan de hand van de dikte van de stof. Bij hele dikke of juiste dunne stof moet je dit handmatig bijstellen. Lees in de handleiding van jouw naaimachine hoe dit moet.

Lees verder

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief

Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.

4 gedachten over “Elastiek en boordstof. Hoe bereken je de juiste afmeting?”

  1. Ik heb het idee dat er een verkeerde tekst staat bij “hoogte van de boordstof berekenen”. De tekst gaat over een naaivoetje… Ik ben er heel benieuwd naar, vandaar mijn reactie

Geef een reactie

Winkelwagen