Deelbare rits blinde ritsen

Deelbare rits, blinde rits – Welke soorten ritsen zijn er allemaal?

Deelbare rits of blinde rits? Welke moet je gebruiken? Soms zie ik de vraag voorbij komen wat een deelbare rits is. Of wat niet-deelbare rits is. Eigenlijk is het niet zo moeilijk. Een deelbare rits kun je in tweeën delen. Deze gebruik je dus voor kledingstukken die door de rits los van elkaar komen. Denk hierbij aan een jas of een vest. En bij een niet-deelbare rits blijft de onderkant gesloten.

Deze rits gebruik je bijvoorbeeld bij een rok of een broek. Maar er zijn verschillende soorten deelbare en niet-deelbare ritsen. Ik zal ze in dit blog niet allemaal benoemen, alleen de meest voorkomende ritsen.

Spiraalrits

Een spiraalrits is een rits die bestaat uit twee bandjes waar een kunststof draadje door geweven zit. De tandjes van de rits zitten in de bandjes geweven- door het kunststof draadje. Dit draadje zit er als een soort van spiraal doorheen geweven, daarom heet het een spiraalrits.

Blinde rits

Een blinde rits is hetzelfde als de spiraalrits. Alleen zijn bij de blinde rits de tanden aan de achterkant van de rits vast geweven. Zo kun je de blinde rits op zo een manier plaatsen, dat je deze niet ziet in je kledingstuk. Vandaar de naam: Blinde rits.

Dubbele rits of een tweeweg rits

De dubbele rits kun je aan twee kanten openen en heeft dus een sluiter aan beide kanten van de rits. Deze ritsen worden vaak gebruikt in jassen of tassen. Of in sportieve kleding.

Hulpmiddel bij het inzetten van ritsen

Het inzetten van ritsen kan een lastig klusje zijn. Prym heeft wondertape wat het plaatsen van een rits makkelijk maakt. Je plakt met de wondertape de rits op het kledingstuk waar je hem wil hebben, je naait hem vervolgens met de naaimachine vast en de tape zal in de wasmachine oplossen. Daarmee wordt het plaatsen van een rits een fluitje van een cent.

Liever toch spelden of wonderclips gebruiken? Lees hier mijn tips over spelden en wonderclips

 

Hulpmiddel bij het inzetten van ritsen

Het vervangen van de rits van je jas, of ander kledingstuk hoeft niet moeilijk te zijn. In het blog van jas.nl wordt stap voor stap uitgelegd hoe je de rits van je kledingstuk kan vervangen.

Lees verder

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief

Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.

Op dit blog is de disclaimer van toepassing. 

Geef een reactie

Winkelwagen