naaimachine onderdraad bovendraad aanpassen

Problemen met de draadspanning van de naaimachine

Het instellen van je bovendraad en onderdraad is makkelijker dan je denkt

De draadspanning van je onderdraad of je bovendraad op de naaimachine kan soms voor problemen zorgen. Vaak geeft men deze tip: Als je problemen hebt met je bovendraad ligt het vaak aan je onderdraad en andersom. Maar dit gaat niet altijd op. Het is handig om te weten hoe je draadspanning van de naaimachine in elkaar zit, zodat je zelf je problemen met je onderdraad en bovendraad kunt oplossen.
Want als je niet weet hoe de draadspanning op je naaimachine in elkaar zit en je gaat er aan zitten zonder dat je weet wat je doet, is het mogelijk dat je de problemen alleen maar erger maakt. En dat is vervelend en natuurlijk niet nodig.

Juiste draadspanning door het juist inrijgen van je naaimachine

Allereerst moet je er zeker van zijn dat je je naaimachine goed hebt ingeregen. Als je dit niet goed hebt gedaan, dan is de draadspanning sowieso niet goed. Logisch zou je zeggen, maar soms doen we dingen op de automatische piloot omdat we iets heel vaak doen. Een foutje zit dan in een klein hoekje. Zorg dat het draag achter elk haakje zit waar hij moet zitten en goed tussen elke spanningsschijf zit. In de handleiding van jouw naaimachine staat omschreven hoe je dit bij jou naaimachine moet doen.

Spanningsschijven en spanningsregelaars op de naaimachine

Alle naaimachines hebben in principe vier spanningsregelaars. Dit zijn de schroefdraadgeleiders, spanningsschijven (knijpen in het draad als deze ertussendoor gaat), de spanningsregelaar (regelt de druk op de spanningsschijven) voor de bovendraad en de spoelveer voor de onderdraad. Deze tentamen zorgen ervoor dat er een juiste hoeveelheid draad tegelijk genaaid wordt, zodat er aan beide kanten van de stof een evenwijdig stiksel ontstaat. Als het stiksel evenwijdig is, dan is de draadspanning in orde.

Als je ervoor wil zorgen dat er meer druk op de spanningsschijven komt, dan kun je dit regelen met de spanningsregelaar. Als je deze zet op een hoger getal, dan komt er meer druk op de schrijven. En als je deze zet op een lager getal komt er minder druk op de schijven.

Draadspanning bovendraad en automatische draadspanning

Bij veel nieuwe machines wordt de draadspanning automatisch geregeld. Als dit niet het geval is, dan moet je dit zelf doen met de spanningsregelaar. Als je bijvoorbeeld gaat naaien met een dikkere draad, zal je de draadspanning losser moeten zetten. Want de draadspanning waar hij op stond, was ingesteld voor een dunner draad. De draadspanning bij het onderdraad moet ook aangepast worden, hoe je dit doet lees je bij draadspanning onderdraad. Bij de machines met automatische draadspanning, hoef je dit dus niet handmatig te doen, tenzij je dat wil omdat je zelf niet tevreden bent over de draadspanning. Dan kun je lezen in jouw handleiding hoe je dit kunt aanpassen.

Draadspanning onderdraad

De draadspanning aan het onderdraad wordt geregeld in het spoelhuis van de onderspoel. Het veertje wat aan het spoelhuis zit regelt de spanning op het draad. Door aan het schroefje te draaien op het spoelhuis, kun je de spanning aanpassen. Als je de schroef met een kleine schroevendraaier met de klok mee draait, dan zet je de spanning lager en als je de schroef tegen de klok in draait zet je de spanning hoger. Maak steeds maar een kwartslag en tel je slagen. Beter nog, schrijf ze op. Zo kun je altijd de schroef weer terugzetten naar de oude spanning.

Zelf ben ik voorstander van meerdere spoelhuizen. Zo gebruik ik bijvoorbeeld één spoelhuis voor als ik ga naaien met de tweelingnaald. Daar staat de spanning precies goed op afgesteld. Ik vind het rommelen met het schroefje vaak een gedoe.

onderspoel draadspanning aanpassen

Draadspanning bijhouden

Nu je weet hoe je de draadspanning kunt aanpassen, is mijn tip om de draadspanning per merk en dikte garen en stofsoort bij te houden. Dan hoef je niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden, maar kun je in je aantekeningen kijken welke draadspanning je de vorige keer hebt gebruikt en kun je snel aan de slag met naaien. Handig toch!

Als je geen verschillende spoelhuizen wil, dan kun je de stand van de schroef noteren in je aantekeningenboek door dit aan te geven met een rondje met een streep erdoorheen. Het rondje is dan het schroefje en de streep de stand van de schroef. Bijvoorbeeld: Ø

Checklist problemen draadspanning

Als je problemen hebt met de draadspanning, doorloop eerst deze checklist voordat je aan de spanning zelf gaat rommelen

Opnieuw inrijgen, let op je persvoet

Heb je het draad ingeregen met de persvoet omhoog? Als je draad inrijgt met de persvoet naar beneden, dan zal het draad niet goed door de spanningsschijven zitten. Rijg de machine in, zorg dat de persvoet omhoog staat.

Opnieuw opwinden van de spoel

Misschien is je onderspoel niet goed opgewonden. Als je een spoel opwind, dan is het verleidelijk om dit op volle snelheid te doen. Doe dit niet, de draad kan uitrekken en dit is niet goed voor de draadspanning. Ook kan het ervoor zorgen dat het draad niet gelijkmatig op de spoel geworden word. Wind de onderspoel op gelijkmatige snelheid op.

Maak je machine schoon

Het kan zijn dat er stof zit tussen de spanningsschijven van je machine. Neem een dunne pluisvrije doek en “flos” je spanningsschijven voorzichtig.

Gebruik je de juiste naald en het juiste garen?

Let erop dat je de juiste naalden en garen gebruikt voor je naaiproject. Controleer dit eerst voordat je aan de draadspanning gaat zitten.

Lees verder

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief

Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.

Op dit blog is de disclaimer van toepassing. 

Geef een reactie

Winkelwagen