bakermat

Tip van Quintin: De selectie van materiaal is belangrijk:

Deze keer in ‘aan het woord‘ Quinten Schaap.

De tip die hij voor ons heeft is: De selectie van materiaal is belangrijk!

Quinten Schaap, afgestudeerd aan de Amsterdam Fashion Institute en gespecialiseerd in virtuele mode. Samen met Cédric Jacquemyn heeft hij een textielplatform BAKERMAT en een fysieke stoffenwinkel.  

Heb je een website of blog over naaien?

Ik ben Quinten Schaap en ben een jaar geleden begonnen met het project Bakermat. Wij hebben een website, www.bakermat.net, maar hebben ook een fysieke stoffenwinkel. In onze winkel ligt vooral de focus op zorgvuldig geselecteerde stoffen van over de hele wereld, zoals Italiaanse zijde, Japanse Ikat, regeneratieve katoen uit India en handgeweven stoffen uit Bangladesh. We streven ernaar om een transparant verhaal te vertellen waarbij traceerbaarheid centraal staat.

Hoe oud was je toen je begon met naaien/zelf kleding maken?

Ik was 10 jaar oud en gefascineerd door de kleurrijke stoffen en de tikkende naaimachine. Mijn grootmoeder zag mijn interesse en besloot me de basis van het naaien bij te brengen. Ze liet me kleine stukjes stof kiezen en leerde me hoe ik met de naaimachine moest omgaan. Het was in het begin een beetje eng, met al die naalden en draden, maar al snel begon ik het onder de knie te krijgen. Met begeleiding van mijn grootmoeder maakte ik mijn eerste eenvoudige kussensloop. Het was misschien niet perfect, maar ik was trots op wat ik had gemaakt. Die dag begon mijn liefde voor naaien en het maken van mijn eigen kleding. Het was alsof ik een geheime wereld had ontdekt waarin ik mijn creativiteit de vrije loop kon laten en mijn eigen unieke stijl kon creëren. Sindsdien ben ik blijven naaien en heb ik mijn vaardigheden steeds verder ontwikkeld.

Wat is jouw favoriete kledingstuk om te maken?

Mijn favoriete kledingstuk om te maken is absoluut de herenblazer. Het is een klassiek kledingstuk dat veel vakmanschap en aandacht voor detail vereist. Ik hou ervan om met verschillende soorten stoffen, knopen en voeringen te werken om een blazer te creëren die zowel stijlvol als comfortabel is. Een herenblazer is een tijdloos kledingstuk dat geschikt is voor verschillende gelegenheden, of het nu een formele bijeenkomst is of een meer casual avondje uit. Het feit dat ik het helemaal zelf heb gemaakt, geeft me een gevoel van voldoening en trots. Het is een bewijs van mijn vakmanschap en creativiteit, en ik draag mijn zelfgemaakte blazers altijd met trots.

Als je terug kon gaan in de tijd toen je begon met naaien. Welke tip zou jij jezelf dan geven?

Begin met eenvoudige projecten – en nee, een haute couture bruidsjurk is geen goed begin. Probeer eerst iets eenvoudigs, zoals een rechthoekige doek met een gat erin voor je hoofd. Als dat lukt, kun je jezelf een gevorderde naaister noemen.

Heb je misschien nog een tip voor anderen?

De selectie van materiaal is belangrijk:

De keuze van materiaal is belangrijk. Zowel de kwaliteit van het materiaal als je persoonlijke betrokkenheid bij het materiaal zijn van belang bij het selecteren van stof voor je project. Bij Bakermat vind je materialen van fabrikanten verspreid over de hele wereld. Wij geloven dat het belangrijk is om de diversiteit aan variëteiten te ontdekken en te leren hoe je met verschillende materialen kunt werken. We willen laten zien dat er verschillende technieken beschikbaar zijn en dat mensen ze nog steeds gebruiken.

Denk bijvoorbeeld aan selvedge denim uit Japan, handgeweven stoffen uit India, maar ook linnen uit België en zijde uit Italië. Bij elk materiaal zal er compleet transparant gecommuniceerd worden over de productiemethoden, waar het vandaan komt, enzovoort.

Duurzaamheid, wat wij eronder verstaan:

Hoewel we niet altijd van het woord ‘duurzaamheid’ houden, benadrukt het nog steeds de belangrijkste aspecten. Wat van goede kwaliteit is en binnen Europa te vinden is, wordt binnen Europa gezocht. Waar we buiten Europa gaan, is bijvoorbeeld voor selvedge denim in Japan. Of een jersey stof gemaakt op vintage Japanse machines die je nergens anders vindt; dat moet gewoon uit Japan komen. De handgeweven stoffen komen uit India, omdat handweverijen in Europa niet meer bestaan. Het selectieproces is opgebouwd om alleen buiten Europa te gaan als de technieken belangrijk genoeg zijn om terug naar Europa te brengen. Het kiezen voor handgeweven stoffen doen we bijvoorbeeld ook om een ambacht in leven te houden en te behouden. Het aanbieden van deze stoffen ondersteunt ook de gemeenschappen die deze materialen maken. Het laatste aspect is het gebruik van future-forward materialen, zoals stoffen met gerecycleerde elementen. De selectie is een balans tussen erfgoed, ambachtelijke producten en innovatie.

Het is voor ons belangrijk dat er volledig transparant wordt gecommuniceerd over de productiemethoden, waar het vandaan komt, enzovoort. Dit vinden wij veel belangrijker dan certificaten

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief

Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.

Op dit blog is de disclaimer van toepassing. 

Geef een reactie

Winkelwagen