Tip Janine Kallenbach makkelijk rimpelen

Tip van Janine: super snel rimpelen

Deze keer in ‘aan het woord‘ stellen we je voor aan Janine Kallenbach. 

De tip die ze voor ons heeft is: super snel rimpelen. 

Janine Kallenbach is een ondernemer, moeder, Rotterdammert en hobby naaister. Janine gelooft in het talent van anderen, daar is zij actief mee met haar bedrijf ‘Persoonlijk Vaardiger‘. 

Als Janine niet aan het werk is, is zij vaak te vinden op de tennisbaan. Maar naast tennis, haalt zij haar ontspanning uit naaien. Trouwens, er worden menig tennisrokjes gemaakt op de naaimachine! 

Lees snel verder in dit artikel welke tips Janine voor jou heeft!

Heb je een website of blog over naaien?

Ik heb meerdere websites en blogs, maar deze gaan niet over naaien. PersoonlijkVaardiger.nl is mijn favoriet. Dit is trouwens mijn bedrijf, dit is een community met allemaal gelijkgestemden die met persoonlijke ontwikkeling bezig zijn. Zo iets als Naaien-Tutorials, maar dan met een ander onderwerp. 

Hoe oud was je toen je begon met naaien/zelf kleding maken?

Ik leerde naaien toen ik een jaar of 8 was, denk ik, misschien nog jonger. Ik maakte kleertjes voor mijn poppen, haakte kleedjes en heb zelfs gebreid, maar daar vond ik niks aan. In mijn studententijd maakte ik mijn eigen kleding, deels omdat het goedkoper was en deels omdat ik graag origineel wilde zijn.

 

Hoe heb je leren naaien?

Ik heb leren naaien van mijn moeder. Mijn moeder maakte vroeger zelf veel kleding, dus ik heb gewoon de kunst afgekeken. Ik denk dat ze het wel gezellig vond dat ik het ook leuk vond, dus ze heeft me veel uitgelegd.

Wat is jouw favoriete kledingstuk om te maken?

Jurkjes en rokjes. Maar dat is ook omdat ik ze graag draag.

Als je terug kon gaan in de tijd toen je begon met naaien. Welke tip zou jij jezelf dan geven?

Gebruik de tweelingnaald. Ik ben echt dol op de tweelingnaald, zowel voor rekbare als niet-rekbare stoffen. Alles ziet er meteen zo netjes uit. Natuurlijk kun je er niet alles mee naaien, maar meer dan je denkt.

Heb je misschien nog een tip voor anderen?

Leren naaien is net als pannenkoeken bakken: je eerste baksel mislukt. Als je daarop rekent, is het niet erg en leer je er gewoon veel van. En hoe meer je oefent, hoe beter je steeds wordt! Je kunt in alles Persoonlijk Vaardig worden, als je wilt.

Heb je een leuke tutorial die je nog wil delen?

Super simpele rimpeling: Speld het opgerekte elastiek achterop je stof. Ik doe dat op de strijkplank, waar ik het opgerekte elastiek even aan de overtrek vast zet. Plaats om de 8 cm een speld. Laat deze voldoende uitsteken zodat je ze straks tijdens het naaien nog goed beet kan pakken om ze eruit te trekken. Leg de stof daarna met de goede kant naar boven in je naaimachine bij de eerste speld. 

Je gebruikt een rechte steek, enkele naald. Draai met de hand de naald naar beneden door de stof. Nu kun je de speld eruit trekken. Naai een halve centimeter voor- en achteruit om aan te hechten. Zorg dat de naald weer in de stof staat. Pak nu met je linkerhand de stof achter het voetje goed beet en trek met je rechterhand de stof met elastiek ver naar je toe dat de stof strak staat. 

Begin dan met naaien, terwijl je de stof continu strak houdt. Stop vlak voor iedere speld, met de naald diep in de stof, om met je linkerhand de speld eruit te trekken. Herhaal dan totdat je op het eind bent. Even afhechten.

 
De rimpeling wordt nog mooier als je er naderhand overheen strijkt, aan de goede kant, met een vochtige doek.

Lees verder

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief

Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.

Op dit blog is de disclaimer van toepassing. 

Geef een reactie

Winkelwagen