meetlint paspop lichaamsmaten meten bovenwijdte taillewijdte

Hoe meet je je lichaamsmaten

Hoe met je je lichaamsmaten? Om uit te vinden welke maat patroon je moet overtrekken bij een gekocht patroon, of als je zelf patronen wil tekenen, is het goed om je lichaamsmaten te weten. Maar hoe doe je dit nou goed? Het meten van lichaamsmaten kan best een lastig klusje zijn als je niet goed weet wat je precies moet meten.

En het is een klusje waar je iemand anders bij nodig hebt, want je kunt niet al je eigen lichaamsmaten zelf meten.

Als je gaat meten, trek strakke kleding aan. Bijvoorbeeld een legging en een strak T-shirt.

Gebruik een flexibel meetlint voor het meten van lichaamsmaten

Je hebt een flexibele meetlint nodig voor het opnemen van je maten. Een stug meetlint die je bij de bouwmarkt koopt kun je niet gebruiken. 

De meeste maten kun je zelf meten, maar voor sommige lichaamsmaten heb je de hulp van iemand anders nodig. Er bestaan wel meetlinten waarbij je makkelijker je eigen maten kunt meten omdat je het meetlint kunt vergrendelen. Hier kom je een heel eind mee, maar niet voor alle lichaamsmaten. 

Het juiste patroon voor jouw maat zoeken

Als je je lichaamsmaten weet, dan kun je bij een gekocht patroon jouw maten vergelijken met de maten in de matentabel van het patroon. 

Meet nooit de patroondelen na, want hier zitten ook coupenaden in verwerkt en misschien wel plooien. Deze maten kloppen dus niet!

Let erop als je getailleerde kleding gaat maken, dat deze kleding nog steeds niet strak om het lichaam moet zitten. Je moet nog normaal kunnen lopen en ademen zou ook wel fijn zijn. Let hier dus op als je gaat meten.

Patroon aanpassen aan je lichaamsmaten

Bij de meeste patronen zit er 4 cm verschil tussen de lichaamsmaten. Als je bijvoorbeeld bij de bovenwijdte maat 40 hebt en bij de heupwijdte maat 38 dan zou je het patroon makkelijk kunnen aanpassen door het patroon van maat 40 te nemen en bij de heupwijdte 4 cm af te halen. Dit doe je door een patroondeel te nemen en daar bij de heupwijdte 1 cm naar binnen een stip te zetten. Nu trek je een lijn zoals de patroonlijn van de bovenwijdte naar de heupwijdte toe. Dit doe je voor zowel de voor- als achterkant van het patroon. En omdat je patroon dubbel gelegd wordt, heb je nu totaal 4 cm ingenomen.

Lichaamsmaten opmeten

Lichaamslengte

Dit is hoe lang je bent. Je kunt deze meten door op blote voeten tegen een muur te gaan staan. Je hielen, billen, schouderbladen en hoofd leunen tegen de muur aan. Leg iets plat op je hoofd, bijvoorbeeld een boek. Aan de onderkant van het boek tegen je nu een lijntje (die je weer van de muur af kunt halen 😉) en meet je vanaf de grond tot het lijntje. Dit is een lastige om zelf op te nemen, hier kan iemand je het beste mee helpen. Je hebt nu je lichaamslengte opgemeten.

lichaamsmaten opnemen heuphoogte

Bovenwijdte

Deze maat wordt genomen over het breedste deel van je borsten. Nu heb je weer iemand nodig die je helpt. Degene die meet gaat achter je staan. Leg het meetlint nu over het breedste deel van je borsten. Op je rug moet het meetlint op dezelfde hoogte zitten. Het meetlint moet niet te strak om het lichaam. Zorg er ook voor dat je een BH aanhebt tijdens het meten. Het liefst geen opgevulde, tenzij je die altijd draagt natuurlijk.

Taillewijdte

Deze meet je losjes om het smalste gedeelte van je lichaam. Hier gebruik ik een elastiek met gaatjes erin en een knoop erop. Als je namelijk de taillewijdte goed hebt gemeten, maak je het elastiek op die hoogte vast (tailleband), want je hebt deze hoogte nog nodig bij het verder meten van je lichaamsmaten.

Heupwijdte

Dit is weer een maat waarbij het fijn is als iemand je helpt. Voor de heupwijdte meet je het breedste gedeelte van je heupen.

Heuphoogte

De heuphoogte is de afstand verticaal gemeten tussen de taillewijdte en de heupwijdte.

Bosthoogte

De borsthoogte wordt gemeten vanaf het hoogste punt van de schouder tot aan het borstpunt.

Voorlengte

Meet vanaf het begin van de hals, over je borst (tepel) heen, tot aan de onderkant van de tailleband.

Ruglengte

Deze wordt weer opgemeten door iemand anders. Meet vanaf de onderste nekwervel (dit is de wervel die iets uitsteekt) tot aan de onderkant van de tailleband.

lichaamsmaten opmeten ruglengte schouderbreedte

Schouderbreedte

Begin van de hals tot aan de bovenkant van de arm.

Mouwlengte

Voor het meten van de mouwlengte houd je je arm iets gebogen (anders worden je mouwen straks te kort als je beweegt) en laat je iemand meten vanaf de bovenkant van de arm, over de ellenboog tot aan de hand. 

Bovenarmomvang

Meet het breedste deel van je arm rondom. Meet voor de zekerheid beide armen na, want hier kan verschil in zitten.

Halswijdte

Leg de centimeter losjes rondom de hals. 

Roklengte

Hier ga je verschillende lengtes opmeten. Van je tailleband tot waar je de rok wil laten komen. Ik meet altijd eens stuk boven de knie, tot de knie en tot de enkel. Dit zijn de drie maten die ik mooi vind voor een rok. En dan kan ik als ik een patroon teken er zelf een paar centimeter bij rekenen of juist eraf halen. Ik vind het fijn om die standaardmaten van mijzelf te hebben.

Buitenbeenlengte

Laat iemand anders weer deze maat nemen. Deze meet je aan de buitenkant van je been. Je gaat met het meetlint via de buitenkant van de ronding van de heupen naar de enkels.

Binnenbeenlengte

Deze meet je aan de binnenkant van je been. Vanaf het kruis tot aan de enkel.

Bovenbeenomvang

Meet hier op het breedste gedeelte de omtrek van je bovenbeen. Meet voor de zekerheid beide bovenbenen.

Zithoogte

Ga op een harde stoel zitten of op een tafel. Zorg dat je met een rechte rug zit. Meet vanaf de heupband tot aan het zitoppervlak. Deze kun je zeer waarschijnlijk ook niet zelf meten.

Stof en Garen

Heb je je eigen maten goed in kaart en weet je welk patroon je gaat maken? Dan is het nu tijd om een stof uit te zoeken met het juiste garen

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief

Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.

Op dit blog is de disclaimer van toepassing. 

https://blog.cusutsibrodat.ro/tipuri-diferite-de-material-ce-este-bine-sa-stii-despre-tesaturi-in-proiectele-de-cusut/ geraadpleegd op 22-08-2021

Geef een reactie

Winkelwagen