makkelijk naaipatroon t-shirt lockmachine

Op zoek naar een makkelijk naaipatroon? Naai dit super comfortabele t-shirt in 10 minuten op de lockmachine

Je hebt van die naaipatronen die je eindeloos kunt maken, omdat ze gewoon tijdloos zijn. Dat worden vaak mijn favoriete naaipatronen. Daarvan heb ik er een aantal in de kast liggen, vooral van jurkjes en T-shirts. En een naaipatroon is helemaal favoriet als hij makkelijk te maken is op de naaimachine of lockmachine. En als ik een makkelijk naaipatroon van een T-shirt te pakken heb, dan koester ik deze.

Eén van die makkelijke die naaipatronen is het Afra T-shirt. Dit makkelijke naaipatroon zit snel in elkaar én zoals ik in mijn blog laat zien, kun je er alle kanten mee op. Maak hem gewoon in verschillende stofjes en je hebt een leuke uitbreiding op je garderobe. Gebruik een dunne stof en je hebt een T-shirt en gebruik een dikke stof en je hebt een trui. 

Het Afra T-shirt is een eenvoudig patroon die goed geschikt is voor iemand die nog nooit met een naaipatroon heeft gewerkt. Want hij is echt super simpel om in elkaar te zetten.  Als je zelf een makkelijk T-shirt wil maken (misschien ook wel op de lockmachine), is dit daar een goed patroon voor.

Het Afra T-shirt is een PDF patroon die je kunt downloaden. Lees hier hoe je makkelijk een PDF patroon thuis kunt printen. 

Het Afra naaipatroon vind je hier.

Hack op het naaipatroon

In dit blog laat ik je mijn hack zien op het patroon. Als je vaker mijn blog leest dan weet je dat ik het een uitdaging vind om voor zo weinig mogelijk geld leuke kleding te maken. Of te upcycelen (is dat een woord?) op de naaimachine. Het is een beetje een sport geworden.

Nu had ik al een tijdje stof liggen die ik had gekocht bij de kringloop voor €4,50 . Het is een mooie gebreide zwart/witte stof. Daarvan had ik al twee rokjes van gemaakt. Eén voor mijn dochter en één voor een vriendin. Het overgebleven stuk stof heb ik gebruikt voor het Afra T-shirt. Maar alleen had ik net te weinig stof voor het patroon. Na even te hebben gebaald en er een nachtje over geslapen te hebben, bedacht ik me dat ik het patroon ook kon hacken (door hem met de lockmachine te maken dus). Op die manier zou ik wél genoeg stof zou hebben. En dat heb ik gedaan met een voor mij goed resultaat!

T-shirt o de lockmachine

Zie hier! Mijn nieuwe off shoulder huistrui waarmee ik prima een boodschap kan doen 😉 Ik ben er blij mee!

rokjes naaien naaimachine

Twee rokjes die ik eerder uit de stof had gemaakt. Zoals je aan het gezicht van mijn dochter kan zien was ze er heel erg blij mee.

T-shirt naaien op de lockmachine

Een T-shirt maken is door dit makkelijke naaipatroon nog nooit zo simpel geweest. Omdat ik hem helemaal op de lockmachine heb gemaakt, ben ik nog nooit zo snel klaar geweest met een T-shirt naaien. (Ik zeg wel steeds T-shirt, maar eigenlijk is het door de stofkeuze een trui geworden). Er is geen naaimachine aan te pas gekomen. Echter, dat kan natuurlijk wel als je zou willen. Maar ik had te weinig stof én ik wilde toch al eens proberen hoe het is om een patroon volledig op de lockmachine te maken. Een geluk bij een ongeluk dus…

En met dit makkelijke naaipatroon durfde ik het wel. Ik heb een simpele lockmachine, een Singer die ik ooit bij de Lidl heb gekocht. Ik lees best veel wisselende berichten over deze machine, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er wel tevreden mee ben. Hij maakt een hoop herrie, maar doet precies wat hij moet doen. (Tenzij ik hem niet helemaal goed ingeregen heb, want dat is nog wel eens een worsteling met deze machine).

Het naaipatroon uitknippen en aan elkaar plakken

Het AFRA patroon is een PDF patroon. Je begint dus met het PDF patroon te printen en aan elkaar plakken. Als je nog nooit een PDF patroon hebt geprint, kun je hier lezen (of een video bekijken) hoe je dit moet doen.

Het printen en knippen is met dit patroon een heel makkelijk klusje. Omdat het een simpel naaipatroon is en enkel bestaat uit een voorpand, achterpand en mouwen. Bovendien, omdat ik het patroon van een wollen stof maak en de randen lock, heb ik het beleg voor de kraag niet gebruikt.

Zoals je op één van de afbeeldingen kunt zien, gebruik ik schilderstape. Dit vind ik lekker makkelijk, omdat je deze snel kunt scheuren. Wél doe ik op de randen van het patroon kleine normale plakbandjes. Omdat plakband door het afrollen van de rol statisch is, kan je de patroondelen scheef trekken. Wanneer je ineens een groot stuk plakband boven de patroondelen houdt, dan trekt het papier naar het plakband toe. En als je dan toch het plakband op de naad plakt, zitten je patroondelen scheef. En dat wil je écht niet.

Patroondelen uitknippen en randen afwerken

Als je de patroondelen uit de stof gaat knippen, let er dan op dat je ze juist de de stof legt. Op het patroon staat een pijl aangegeven, dit is de pijl van de draadrichting. Als je bij jouw stof niet weet wat de draadrichting is, zoek dan uit hoe de stof rekt (in de breedte of de lengte) Je wil dat de stof in de breedte rekt en niet in de lengte. Dus niet aan de onderkant van je shirt. Want als dat het geval is gaat je shirt lubberen. En let er óók op dat je alle patroondelen in dezelfde richting legt.

Na het uitknippen van de patronen, ben ik begonnen met de randen afwerken. Ik werk alleen de randen af welke ik niet aan elkaar ga locken. Dus de onderkant van de mouwen, de hals en de onderkant van het shirt. De overige delen bevestig ik aan elkaar met de lock machine, dus die worden dan in één keer afgewerkt en vastgenaaid.

Doorslaan van de patroondelen

Vervolgens ben ik de patroondelen door gaan slaan met rijgdraad. Toch  moet ik eerlijk bekennen dat ik dit eigenlijk bijna nooit doe, maar nu heb ik het wel gedaan omdat ik alles in één keer in elkaar wil zetten op de lockmachine. Daarnaast heb ik weinig stof, en wil ik dus geen fouten maken. Immers, panden van elkaar loshalen die zijn gelockt, is een vrijwel onmogelijk klusje. 

Als je niet weet hoe je moet doorslaan, kijk dan dit filmpje over doorslaan uit 1991!! Zelf sla ik niet zo netjes door hoor…

Ik heb gele rijgdraad gebruikt. Echter, niet mijn voorkeur bij deze kleur stof maar ik kon helaas mijn andere kleuren niet vinden. Anders had ik zeker rood gebruikt omdat die kleur zou makkelijker te zien zijn. 

Het in elkaar zetten van het T-shirt

Nu komt het leukste stuk. Het T-shirt helemaal in elkaar zetten. Dit ging echt super goed op de lockmachine. De mouwen waren wel even priegelen. Uiteindelijk heb ik ze er toch mooi ingekregen. Wanneer ik de mouwen goed had zitten heb ik ze met heel veel spelden vastgezet en daarna heel rustig helockt. Wel goed opletten dat je niet over een speld heen gaat hoor! 

Wanneer ik klaar ben met locken dan steek ik alle lockdraden terug in de naad. Dit doen ik zodat ik zeker weet dat ze niet los gaan zitten. Hiervoor gebruik ik een stopnaald. Deze heeft een stompe punt en een groot gat voor de draden. Je kunt er ook een knoopje in de vier draden maken, maar persoonlijk vind ik dit makkelijker. 

Uiteindelijk viel het mij reuze mee om een T-shirt helemaal te maken op de lockmachine. Ik heb van dit makkelijke T-shirt naaipatroon met mijn hack een off-shoulder trui gemaakt. Ik vind het Afra T-shirt een heel fijn patroon die ik deze zeker heel vaak ga gebruiken!

Wil je zelf ook met het Afra patroon aan de slag. Je kunt hem hier downloaden. 

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief

Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.

Op dit blog is de disclaimer van toepassing. 

Geef een reactie

Winkelwagen