mandje naaien patroon

Makkelijk mandje naaien met dit gratis patroon

Makkelijk mandje naaien met dit gratis patroon. Begin je net met naaien, dan is een makkelijk project wel fijn. Heb je er wel eens aan gedacht om een plantenmandje te naaien? Mijn huis staat vol planten, van allerlei soorten. Veel heb ik gekocht, maar ik heb er ook een aantal gekregen als stekje. En stiekem vind ik het krijgen van een stekje eigenlijk wel het leukste. Want dat is een klein cadeautje waar iemand moeite en tijd in heeft gestoken. Daarom maakt dat voor mij een beetje extra speciaal. Omdat ik zelf ook graag stekjes geef aan anderen, staan er bij mijn keukenraam er altijd wel een aantal in de maak. Maar een kaal plantje geven vind ik niet echt zo leuk. Daarom maak ik er  ook kleine plantenzakjes bij, dat is veel leuker om cadeau te geven.
De plantenzakjes zijn heel makkelijk te maken op je naaimachine. begin met dit makkelijke mandje naaien met dit gratis patroon. Patroondelen tekenen Het plantenzakje in elkaar zetten Gratis patroon

Patroondelen tekenen

Als je begint, moet je eerst de maten uitrekenen van je patroon. Dit doe je als volgt:

Allereerst zet je het potje waar je je stekje straks in gaat verpotten op een vel papier om de maat op af te tekenen. Dit doe je door het potje ondersteboven op het papier te zetten (potjes lopen altijd een beetje breed uit, dus pak de grootste afmeting) en het potje te om te trekken op papier. Het is makkelijk als het potje al rond is. Maar een passer kun je hier natuurlijk ook erg goed voor gebruiken.

Als je het rondje in de juiste maat op papier hebt gezet (teken er ook gelijk een cm naadtoeslag bij) dan kun je de omtrek gaan uitrekenen. Dan kun je de lengte berekenen van de lap stof die je nodig hebt voor de zijkanten van je mandje.

Je kunt de omtrek van de onderkant op twee manieren berekenen. Dat is de diameter x pi. Dus diameter x 3.14 of gewoon je meetlint erlangs leggen. 

Nu weet je de lengte van de lap stof die je nodig hebt. De hoogte bepaal je zelf. Ik neem altijd de hoogte van het potje + 1 cm. En daarna tel ik er nog een keer 5cm bij op omdat ik het leuk vind om de rand om te vouwen.

Nu heb je de patroondelen klaar.

potje aftekenen patroon mandje

Het plantenzakje of mandje in elkaar zetten

Het zakje in elkaar zetten

Het zakje heeft twee zijdes. De binnenzijde en de buitenzijde. Ik vind het leuk om dan twee verschillende stoffen te nemen. Want dit steekt lekker tegen elkaar af. En je kunt afwisselen als je de kleur zat bent, dan draai je gewoon het zakje om. Als je stof gekozen hebt, is het nu tijd om de zakjes in elkaar te zetten. Dit doe je door eerst de zijkanten van het potje dicht te naaien. En deze vervolgens aan de onderkant vast te naaien. De goede kant van de zijkanten zit naar buiten en de goede kant van de onderkant zit dan naar onderen. 

Daarna ga je ze met de bovenkant aan elkaar vast naaien. Dit doe je door de mandjes in elkaar te schuiven met de goede kanten tegen elkaar aan. Laat een keergat open aan de bovenkant zodat je de mandjes nog met de goede kant naar buiten kunt keren. Tot slot pers je de naden strak aan de bovenkant met een strijkijzer en naai je hem nogmaals rondom waarbij je ook het keergat dicht naait.

Let er wel op dat je plastic doet in het mandje voordat je het potje van je plantje erin zet. Anders wordt het wel een erge kliederboel met water geven 😉. Ik gebruik altijd een diepvrieszakje, deze zijn lekker stevig en maken de kans op lekken erg klein.

Liever zien hoe je het mandje in elkaar zet? Ik heb er ook een filmpje van gemaakt. 

En heb je geen zin om zelf te rekenen, je kunt het patroon van het mandje vinden in de webwinkel. Gewoon een printbaar patroon, gratis!

Gratis patroon

Klik op de link voor een gratis pdf patroon van het plantenzakje.

Lees verder

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief

Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.

Geef een reactie

Winkelwagen