paillettenstof lovertjes

Naaien met paillettenstof of lovertjes

Naaien met paillettenstof heb ik altijd ‘ontweken’ omdat mij dat erg lastig leek. Ik denk dat dit komt door het naailokaal waar ik ooit ben begonnen met naaien. Bij ons op naailes stonden altijd meerdere naaimachines in de ruimte. Zo was het niet nodig om je eigen naaimachine naar les mee te nemen. In mijn geval wel handig, want mijn naaimachine (een Bernina Artista 180) is een loodzware machine. Er stonden dus een aantal naaimachines in het leslokaal. En tussen al die machines stond er één met een briefje daarbij waarop stond:

‘geen paillettenstof op deze machine naaien’.

Elke keer als ik aankwam bij naailes, zag ik dat briefje. En onbewust begon ik een soort van angst te ontwikkelen voor het naaien met pailletstof. Geen idee waarom eigenlijk, alleen maar door zo een stom briefje. Waarvan ik trouwens geen idee heb waarom die bij die machine lag, want ik heb het ook nooit gevraagd…

Nu, een aantal jaar verder zie ik mijn dochter steeds gefascineerd kijken naar kledingstoffen waar pailletten in verwerkt zijn. Ze vindt ze prachtig. Alles wat glimt vindt ze prachtig trouwens, vooral als het glimt én ook nog eens roze is. Voor mij tijd dus om mij over mijn paillettenangst heen te zetten.

In dit blog mijn lessons learned om te naaien met paillettenstof.

Houd het simpel als je gaat naaien met paillettenstof

Als je voor de eerste keer gaat naaien met een paillettenstof, kies dan een makkelijk model uit om mee te beginnen. Niet te veel verschillende patroononderdelen. Het liefst een kledingstuk wat uit zo min mogelijk onderdelen bestaat. Zo kun je makkelijk wennen aan het naaien met de paillettenstof.

Kijk goed hoe de paillettenstof in elkaar zit

Er zijn verschillende paillettenstoffen op de markt. Bij de ene zitten de pailletten erop geplakt en bij de andere zitten ze erop genaaid. Soms zitten er ook nog andere versieringen tussen de pailletten zoals kleine kraaltjes en glimmende steentjes. Hoe dik zijn de pailletten en zitten ze erg dicht op elkaar, of juist niet?

Paillettenstof kan scherp zijn aan de binnenkant

De pailletten kunnen aan de binnenkant van de stof scherp aanvoelen. Als je kledingstukken met paillettenstof maakt, zorg er dan voor dat je kledingstuk ook een voering heeft. Zo voorkom je dat de stof op je huid gaat irriteren of krassen.

De juiste naald gebruiken

Pailletten kunnen hard zijn. Een normale naald zou snel kunnen breken bij het naaien van de stof. Gebruik bijvoorbeeld een jeansnaald of een andere naald die bedoeld is om door dikke stoffen heen te naaien.

Lees hier meer over het gebruik van de juiste naald voor je naaiproject.

Pailletten van de zijnaden verwijderen voor het naaien

Soms kan het nodig zijn de pailletten van de zijnaden te verwijderen voordat je deze gaat naaien. Je kunt niet zomer een paillet weghalen, omdat je dan al snel een hele rij pailletten verwijderd. Zorg ervoor dat je alleen de paillet verwijderd, en niet het draadje waarmee de paillet vast zit. Want vaak zit een hele rij met hetzelfde draad vastgenaaid. Bij grote pailletten kun je ervoor kiezen een deel van de paillet af te knippen, zodat je daar makkelijk met de naald van de naaimachine langs kunt komen.

Apart gereedschap

Je schaar kan beschadigen door paillettenstof te knippen. Helemaal als het paillettenstof is waar ook nog andere versieringen tussen zitten. Ik heb een goedkope stofschaar die ik ooit bij de Wibra heb gekocht die ik gebruik voor het knippen van stoffen met versieringen erop.

Paillettenstof snijden met een rolmes is helemaal niet zo een goed idee. Pailletten kunnen omhoog schieten als je deze snijdt. Niet fijn als een doorgesneden paillet in je oog komt.

Paillettenstof en hitte

Waar ik in meerdere blogs steeds adviseer om zo veel mogelijk tussen het naaien door je project te strijken, raad ik dit bij paillettenstof af. Pailletten zijn niet zo dol op hitte en kunnen smelten tijdens het strijken.

Met deze tips lukt het jou vast om een mooi kledingstuk te maken met paillettenstof. Leuk als je daar een foto van deelt op de facebookgroep!

Heb je nog een tip die ik vergeten ben, laat deze achter in de reacties.

Lees verder

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief

Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.

Op dit blog is de disclaimer van toepassing. 

Geef een reactie

Winkelwagen