Naaimachine onderdelen en werking. Weet jij hoe het zit? Alle naaimachines, zowel complexe modellen als simpele modellen werken hetzelfde: Namelijk door twee draden met elkaar te verbinden. De bovendraad en de onderdraad. Waarvan de bovendraad bovenop de stof ligt en de onderdraad eronder. Halverwege komen ze met een stiksteek bij elkaar. De bovendraad komt van een klos die aan de bovenkant van de machine zit en de onderdraad via een spoeltje dat aan de onderkant in de machine zit. Als de draadspanning goed staat, dan vormen deze draden samen een mooie en gelijke steek.
De naaimachine heeft nog een hele hoop onderdelen, in dit blog lees je welke onderdelen de naaimachine allemaal heeft en de werking daarvan. En belangrijker, wat de originele naam van de onderdelen van de naaimachine zijn. Zo vergis jij je nooit meer bij het volgen van een tutorial.
Garenpen
De garenpen is de spil bovenop je naaimachine. Zoals ik in de inleiding al had verteld, hier doe je je garen op als je deze inrijgt via de machine. Deze wordt ook soms wel de kloshouder genoemd. Sommige naaimachines komen met een extra garenpen, zodat je twee klosjes garen op je naaimachine kunt doen. handig als je gaat naaien met een tweelingnaald. Als je dit niet hebt, dan kun de een kloshouder los kopen. Dit werkt ook prima.
Garenwinder
De garenwinder bevind zich bij bijna alle naaimachines ook bovenop de naaimachine. Deze zit vaak naast de garenpen.
Draadspanningsknop
De draadspanningsknop regelt de draadspanning van de bovendraad. Controleer altijd de draadspanning voordat je gaat naaien.
Naaivoetje
Het naaivoetje houdt de stof op zijn plaats terwijl de stof tijdens het naaien daaronder door glijdt. Achter de naaimachine zit de naaivoetlichter. Hiermee doe je het voetje naar boven of beneden. De druk van de naaivoet kun je vaak ook nog instellen, bij sommige naaimachines gaat dit automatisch. Je stemt de druk van de naaivoet in aan de hand van de dikte van de stof. Bij hele dikke of juiste dunne stof moet je dit handmatig bijstellen. Lees in de handleiding van jouw naaimachine hoe dit moet.
Steekplaat
De steekplaat is de (bijna altijd) zilverkleure plaat op je naaimachine waar via een gaatje je naald doorheen gaat. Op de steekplaat zijn lijnen aangegeven, dit zijn hulplijnen om steeds dezelfde naadbreedte aan te houden. Om je te helpen met het aanhouden van de juiste naadbreedte zou je een magneetje met afstandshouder kunnen “plakken” aan de steekplaat. Maar let op! Doe dit nooit bij een computergestuurde naaimachine!! Daar kan je machine kapot van gaan.
Transporteur
De transporteur zijn de getande ribbeltjes die je onder de steekplaat ziet. Tijdens het naaien gaan deze ribbeltjes op en neer en zo wordt je onder je naaimachine doorgeleid. Daarom moet je tijdens het naaien nooit aan je stof trekken, laat het werk doen door de transporteur.
Spoelhuis
Het spoelhuis zit onder de steekplaat in je naaimachine. Dit is waar het spoeltje in gaat voor je onderdraad.
Voetpedaal
Met het voetpedaal bedien je de naaimachine. Hoe verder je het bepaal indrukt, hoe sneller de naaimachine naait. Bij sommige naaimachines kun je de snelheid begrenzen met een aparte snelheidsknop, zodat je niet bang hoeft te zijn dat je te snel gaat als je het bepaal te diep indrukt.
Lees verder
Naaitips – 10 Tips om jouw naaiwerk makkelijker te maken
Naaitips, er zijn er genoeg. Ik heb 10 tips op
lockmachine overlock coverlock – Verschil tussen een overlock en een coverlock
Lockmachine, overlock, coverlock. Wat is het verschil tussen de lockmachines?
Problemen met aan- en afhechten
Heb je problemen met aanhechten, afhechten of andere problemen met