naaidoos naaibenodigdheden stofschaar naalden

In de naaidoos

Als je gaat beginnen met naaien, kom je al een heel eind met basismateriaal. In dit blog zet ik de naaibenodigdheden waarmee je kunt beginnen op een rij.

Gedurende de tijd zul je merken dat je meer nodig gaat hebben, maar dat hoeft in het begin zeker niet. Als jij de volgende dingen in de naaidoos hebt, dan kun je prima uit de voeten.

Mis je nog iets in dit rijtje? Laat het me weten in een reactie onder dit bericht!

Scharen

Je hebt twee soorten scharen nodig in je naaidoos. Eén schaar waarmee je stof knipt en één schaar waarmee je papier knipt. Handig is als beide scharen niet op elkaar lijken, zo kun je je nooit vergissen. Want als je papier gaat knippen met je stofschaar, dan zul je merken dat deze snel bot wordt. Gelukkig kun je die zelf slijpen, lees hier hoe je dat kunt doen.

Speldjes

In eerste instantie lijken alle speldjes op elkaar, maar er zit een verschil in de spelden die je kunt kopen. Je kunt speldjes kopen met gekleurde knopjes. Deze zijn handig, omdat je ze makkelijk kunt vastpakken en door de kleurtjes zie je ze goed in je (effen) stof. Maar, als je wil gaan strijken met de spelden in de stof, dan moet je goed opletten welke spelden je hebt gebruikt. Je hebt namelijk spelden met plastic knopjes en spelden met glazen knopjes. De spelden met de plastic knopjes kunnen smeten door de hitte van je strijkijzer. En vergis je niet, want de spelden lijken erg op elkaar. Mijn advies is dan ook: koop de glaskopspelden, dan kun je niet fout zitten.

Je hebt ook spelden zonder knopjes. Met deze spelden erin kun je je kledingstuk moeiteloos strijken. Maar pas op, als je deze speldjes laat vallen, kun je ze vaak moeilijk terugvinden.

Magneet

Gezien bovengenoemde reden heb ik ook een magneet in mijn naaikoffer zitten. Handig om de spelde op te “plakken” tijdens het naaien. Maar ook handig als ik spelden heb laten vallen en ik kan ze niet vinden. Dan ga ik met de magneet over de grond en zo worden de gevallen spelden aangetrokken.

Bonuspakket Güntermann naaigaren

Meetlint

Zonder meetlint kun je niet. En hier bedoel ik niet een rolmaat van de bouwmarkt, maar een flexibele meetlint van de naaiwinkel.

Verschillende naaivoetjes

Er zijn een aantal naaivoetjes waar je niet zonder kunt. Dit zijn de:

  • Gewone persvoet
  • Ritsvoetjes
  • Knoopsgatenvoet

Verschillende naalden

Je hebt verschillende naalden nodig in je naaidoos. Want je kunt niet elke naald voor elke stof gebruiken. Lees hier meer over het gebruik van de juiste naalden en lees hier meer over het gebruik van de juiste garen.

En zorg ervoor dat je meerdere naalden hebt, niets is zo vervelend dat als je naald gebroken is je niet verder kunt omdat je naalden op zijn. Trust me……ik weet het uit ervaring 😉

Tornmesje

Zowel mijn vriend als vijand. Maar zonder tornmesje kun je echt niet beginnen met je project. Want hoe goed je ook oplet, je zult zien dat een foutje in een klein hoekje zit. Een tornmesje gebruik je dus om je naden los te snijden als je iets verkeerd hebt vastgenaaid. Als je vaak moet tornen, dan zal ik voor een ergonomisch tornmesje kiezen. Het lostornen met een klein tornmesje kan nog wel eens pijnlijk worden voor je hand. 

Draaddoorsteker

Niets is zo vervelend als een draad door een naald te moeten steken en het lukt niet. Daarom heb ik altijd een aantal draaddoorstekers in mijn naaidoos zitten. Eerst had ik die wilhelmina’s, maar die gingen snel kapot vond ik. Nu heb ik draaddoorstekers met een hard handvat. En wil je meer licht met het doorsteken van je draad. Dan is de draaddoorsteker van Prym echt een uitkomst voor je, daar zit een ledlampje in! Echt ideaal. 

Lees verder

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief

Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.

Op dit blog is de disclaimer van toepassing

2 reacties op “In de naaidoos”

  1. Heel handig om te hebben zijn uitstrijkbare pennen in verschillende kleuren! Ideaal om netjes je naadwardes en naaitekentjes aan te geven.

Geef een reactie

Winkelwagen