strijken naden naaien strijkijzer

Strijken en persen van naden – Strijken, strijken en nog eens strijken

Strijken en persen van naden, tijdens het naaien ontkom je er niet aan. Strijken tijdens je naaien wordt nog wel eens onderschat. En dat is jammer, want als je strijkt voordat je begint met naaien en tijdens het naaien, zal je merken dat je naaiproject mooier wordt en dat het naaien makkelijker gaat.

Als het gaat om naden open strijken of om randjes te persen, strijken is sowieso onderdeel van je naaiproject.

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je je stof gaat strijken, zodat je niet per ongeluk goede stof verpest.

In dit artikel gaat het over strijken in het algemeen en niet alleen over het strijken en persen van naden. Want zeg nou zelf. Als je eindelijk klaar bent met je zelf vervaardigde kledingstuk dan wil je toch dat deze er altijd mooi uitziet? 

Gebruik onderstaande tips als jij gaat strijken en maak strijken een stuk makkelijker voor jezelf!

Tip 1: Goed gereedschap

Net zoals bij alles geldt, goed gereedschap is het halve werk. Als je geen goed stoomstrijkijzer hebt, dan zal ik je adviseren deze op je verlanglijstje te zetten. Want ik beloof je, dit zal je naaiplezier zeker vergroten. Zelf zweer ik bij het stroomstrijkijzer van Tefal. Niet de goedkoopste, maar wel echt super fijn.

Tip 2: testen op een stukje wat je niet ziet

Net zoals je een proeflapje (zou moeten 😉) gebruikt bij het stikken, is een proeflapje gebruiken bij het strijken een goed idee. Zo kun je zien en voelen hoe de stof reageert op de hitte van het strijkijzer.

Tip 3: strijk aan de binnenzijde of gebruik een strijkdoek

Strijk altijd aan de binnenzijde van de stof. Is het niet mogelijk om aan de binnenkant te strijken, leg er dan een theedoek tussen. Zo verpest je niet per ongeluk de goede kant van je stof. Je kunt ook een strijkdoek gebruiken, zo krijg je nooit meer per ongeluk glanzende vlekken op je kleding.

Tip 4: let op de hitte in combinatie met de stof

Kijk altijd voordat je gaat strijken welk materiaal je stof is. Synthetische materialen kunnen niet goed tegen hitte. Als je deze stoffen te heet strijkt, dan gaan ze vaak glimmen. Katoen en linnen kun je dan weer wel heet strijken. Vaak staat het op je strijkijzer aangegeven op welke stand de stoffen gestreken kunnen worden.

Tip 5: schaf een mouwplank aan

Als je naden moet openstrijken, kan het zijn dat je dit door de stof heen ziet aan de andere kant. Bijvoorbeeld bij het openstrijken van de naden bij een mouw. Een mouwplank is hiervoor echt ontzettend handig. Maar als je deze niet wil aanschaffen, kun je voor het strijken van de mouw er een opgerolde handdoek in doen. Dit werkt iets minder praktisch, maar is wel functioneel.

Tip 6: voer de hitte op als je twijfelt

Als je niet zeker weet tegen welke hitte je stof kan, begin te strijken in de koudste stand. Voer de temperatuur steeds een beetje op, totdat je merkt dat de stof goed glad wordt tijdens het strijken.

Tip 7: strijk niet op een harde ondergrond

Strijk niet op harde ondergronden, maar op je gewatteerde strijkplank. Als je geen strijkplank hebt, kun je zelf een tijdelijke strijkplank maken. Leg een aantal handdoeken open op de tafel en dek deze uiteindelijk af met een onderlaken van je bed. Nu heb je een tijdelijke strijkplank gemaakt.

Tip 8: werk met schone spullen

Maak je strijkijzer regelmatig schoon. Oud water in het strijkijzer of viezigheid aan de onderkant van je strijkijzer kunnen je stoffen permanent beschadigen.

Tip 9: apart strijkijzer voor vlieseline

Gebruik nooit hetzelfde strijkijzer voor vlieseline als voor je stof. Bij het strijken van plakvlieseline kan er plaksel aan de onderkant van je strijkijzer blijven zitten. Voor het strijken van mijn plakvlieseline heb ik een goedkoop strijkijzer aangeschaft bij de kringloopwinkel.

Tip 10: maak het jezelf makkelijk 

Vind je het een gedoe om steeds naar je strijkplank te lopen. Schaf een tafelstrijkplank aan en een klein strijkijzer wat je bij je naaimachine kunt zetten. In onze social media groep wordt het prym ministrijkijzer aangeraden. 

Bonustip 

Gebruik demi-water in je strijkijzer om kalkafzetting te voorkomen. 

Lees verder

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief

Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.

Op dit blog is de disclaimer van toepassing. 

Geef een reactie

Winkelwagen