strijken naden naaien strijkijzer

Strijken, strijken en nog eens strijken

Strijken tijdens je naaien wordt nog wel eens onderschat. En dat is jammer, want als je strijkt voordat je begint met naaien en tijdens het naaien, zal je merken dat je naaiproject mooier wordt en dat het naaien makkelijker gaat.

Als het gaat om naden open strijken of om randjes te persen, strijken is sowieso onderdeel van je naaiproject.

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je je stof gaat strijken, zodat je niet per ongeluk goede stof verpest.

Tips voor goed strijken:

 • Net zoals bij alles geldt, goed gereedschap is het halve werk. Als je geen goed stoomstrijkijzer hebt, dan zal ik je adviseren deze op je verlanglijstje te zetten. Want ik beloof je, dit zal je naaiplezier zeker vergroten. Zelf zweer ik bij het stroomstrijkijzer van Tefal. Niet de goedkoopste, maar wel echt super fijn.
 • Net zoals je een proeflapje (zou moeten 😉) gebruikt bij het stikken, is een proeflapje gebruiken bij het strijken een goed idee. Zo kun je zien en voelen hoe de stof reageert op de hitte van het strijkijzer.
 • Strijk altijd aan de binnenzijde van de stof. Is het niet mogelijk om aan de binnenkant te strijken, leg er dan een theedoek tussen. Zo verpest je niet per ongeluk de goede kant van je stof. Je kunt ook een strijkdoek gebruiken, zo krijg je nooit meer per ongeluk glanzende vlekken op je kleding.
 • Kijk altijd voordat je gaat strijken welk materiaal je stof is. Synthetische materialen kunnen niet goed tegen hitte. Als je deze stoffen te heet strijkt, dan gaan ze vaak glimmen. Katoen en linnen kun je dan weer wel heet strijken. Vaak staat het op je strijkijzer aangegeven op welke stand de stoffen gestreken kunnen worden.
 • Als je naden moet openstrijken, kan het zijn dat je dit door de stof heen ziet aan de andere kant. Bijvoorbeeld bij het openstrijken van de naden bij een mouw. Een mouwplank is hiervoor echt ontzettend handig. Maar als je deze niet wil aanschaffen, kun je voor het strijken van de mouw er een opgerolde handdoek in doen. Dit werkt iets minder praktisch, maar is wel functioneel.
 • Als je niet zeker weet tegen welke hitte je stof kan, begin te strijken in de koudste stand. Voer de temperatuur steeds een beetje op, totdat je merkt dat de stof goed glad wordt tijdens het strijken.
 • Strijk niet op harde ondergronden, maar op je gewatteerde strijkplank. Als je geen strijkplank hebt, kun je zelf een tijdelijke strijkplank maken. Leg een aantal handdoeken open op de tafel en dek deze uiteindelijk af met een onderlaken van je bed. Nu heb je een tijdelijke strijkplank gemaakt.
 • Maak je strijkijzer regelmatig schoon. Oud water in het strijkijzer of viezigheid aan de onderkant van je strijkijzer kunnen je stoffen permanent beschadigen.
 • Gebruik nooit hetzelfde strijkijzer voor vlieseline als voor je stof. Bij het strijken van plakvlieseline kan er plaksel aan de onderkant van je strijkijzer blijven zitten. Voor het strijken van mijn plakvlieseline heb ik een goedkoop strijkijzer aangeschaft bij de kringloopwinkel.
 • Vind je het een gedoe om steeds naar je strijkplank te lopen. Schaf een tafelstrijkplank aan en een klein strijkijzer wat je bij je naaimachine kunt zetten. In onze social media groep wordt het prym ministrijkijzer aangeraden. 
 • Gebruik demi-water in je strijkijzer om kalkafzetting te voorkomen. 

Lees verder

Smocken met elastisch naaigaren Ik vind smockwerk erg mooi. Op …

De overlock en de coverlock lijken veel op elkaar, maar …

Kies je nou een stretch naald of een universele naald? …

Alle naaimachines, zowel complexe modellen als simpele modellen werken hetzelfde: …

Op de community wordt regelmatig de vraag gesteld hoe het …

Oké, je hebt besloten dat je gaat naaien. Misschien heb …

Een tweelingnaald zijn eigenlijk twee naalden die aan elkaar vast …

Heb jij wel eens gehoord dat het water uit je …

Er zijn een hele hoop verschillende garen op de markt, …

Is jouw schaar bot en heb je er wel eens …

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief

Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.

Op dit blog is de disclaimer van toepassing. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen