naaimachines verschillende merken nieuwe kopen naaimachine

Een nieuwe naaimachine kopen, waar hou je rekening mee?

Oké, het is tijd voor een nieuwe naaimachine. Misschien is het wel je eerste naaimachine of moet je oude machine aan vervanging toe. Een nieuwe naaimachine aanschaffen is een grote investering en daarom wil je weloverwogen je besluit nemen.

Welke merken zijn er allemaal en welke mogelijkheden heeft de machine? Ik hoop dat dit blog je helpt bij de aanschaf van je naaimachine.

Heb jij nog een goede tip voor de aanschaf van een nieuwe machine en staat deze niet in dit rijtje? Laat het me weten in een reactie onder dit bericht!

Welk bedrag wil je uitgeven?

Er zijn naaimachines op de markt die je voor minder dan honderd euro kunt kopen en er zijn naaimachines op de markt die een paar duizend euro kosten. En alles ertussenin. Je hebt zelfs een naaimachine die zowel op baterijen werkt als op stroom voor 33 euro

Volgens mij is het eerste wat je kunt doen bepalen welk bedrag je wil uitgeven voor je naaimachine. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om naar een machine te kijken die een borduurmodule heeft, als je niet meer dan tweehonderd euro wil uitgeven. Of je kunt tot de conclusie komen dat je een tweedehands machine wil kopen, omdat je minder wil uitgeven voor een machine die toch meer opties heeft. Je kunt zowel tweedehands machines kopen op de bekende verkoopsites als bij een naaimachinedealer. Bij de dealer zullen de machines iets duurder zijn, maar daar zijn de machines nagekeken en krijg je ook nog garantie.  

Welke steken heb je nodig?

Als je weet wat je wil uitgeven, is het daarna handig om na te denken wat je met je machine wil gaan doen. De twee steken die je het meest zal gebruiken is de zigzag steek en de rechte steek. Maar wil je bijvoorbeeld siersteken gaan aanbrengen bij je kledingstukken, dan zal je naar machines moeten kijken die meer steekopties hebben. Let er ook op je de steeklengte ook kunt aanpassen. Niet alle goedkope of oude machines kunnen dit. Je gaat dit zeker wél nodig hebben!

Welke motor zit in je machine?

Als je alleen kleine projecten wil naaien, dan is de kracht van de motor misschien niet heel belangrijk. Maar als je bijvoorbeeld leer of jeans wil gaan naaien, of meerdere lagen stof op elkaar, dan zul je merken dat een goede motor in een naaimachine belangrijk is. De regel is meestal, is een machine zwaar dan zitten er metalen onderdelen in (gietijzer zelfs in sommige gevallen) en is een machine licht dat zitten er veel plastic onderdelen in. En dat laatste dat wil je eigenlijk niet.

Het merk van je naaimachine

Er zijn ontzettend veel verschillende merken naaimachines op de markt. En je zal merken als je om je heen gaat vragen wat een goede naaimachine is, je verschillende merken te horen zult krijgen. Zelf heb ik een Bernina, en ik vind dat een hele fijne machine. Maar ik zal je adviseren om naar een dealer te gaan en verschillende merken uit te proberen. Vaal kun je bij de dealer een stukje proefnaaien, zo kun je zelf voelen wat je een prettige machine vind.

Hoe vaak ga je de naaimachine gebruiken?

Als je de naaimachine alleen wil gaan gebruiken voor verstelwerk, dan maak je een andere keuze dan als je je hele garderobe wil gaan naaien op je machine. Maar ook al ga je weinig naaien, laat je niet verleiden om dan maar een goedkope machine te kopen. Want goed gereedschap is het halve werk. Je wil je natuurlijk niet gaan irriteren als je achter je naaimachine zit.

Geluid

Sommige naaimachines maken veel geluid, andere zijn weer heel stil. Bedenk waar je je naaimachine zet als je gaat naaien en of je heel het huis wakker wil maken als je besluit om in de avond nog even achter je naaimachine te kruipen.

Lees hier hoe een naaimachine in elkaar zit en hoe je problemen met je naaimachine oplost. Misschien kom je tot de conclusie dat je helemaal geen nieuwe naaimachine nodig hebt 😉

Lees verder

De overlock en de coverlock lijken veel op elkaar, maar …

Om uit te vinden welke maat patroon je moet overtrekken …

Een tweelingnaald zijn eigenlijk twee naalden die aan elkaar vast …

De overlock kan een intimiderende machine zijn, vier klossen aan …

Als je gaat beginnen met naaien, kom je al een …

Hoe leuk is dat! Als je niet alleen je eigen …

Je kent het wel, je bent lekker bezig op je …

Als je gaat beginnen met zelf kleding maken, dan kan …

Er komen op de community vaak vragen voorbij over hoe …

Niets is zo vervelend dat als je lekker aan het …

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief

Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.

Op dit blog is de disclaimer van toepassing. 

2 reacties op “Een nieuwe naaimachine kopen, waar hou je rekening mee?”

  1. Mirjam van Doorn

    Ik wil gewoon even zeggen dat ik heel blij word van je tips mbt tot het naaien op de naaimachine, Heb toch door jouw tip de machine weer aan de gang gekregen. Hij blokkeerde en ik heb het hele spoelhuis eruit gehaald, goed stofvrij gemaakt en daar ging hij weer. als een tierelier! Ik heb een Pfaff Quilt Ambition 2.0 en je begrijpt dat ik meer patch en machinaal quilt dan kleding maak. Maar ik ben lekker bezig en daar gaat het om!

    1. Naaien-Tutorials

      Hé wat goed! Leuk om te horen dat je wat aan mijn blog hebt gehad. Leuk toch patchwork en quilten. En het gaat er inderdaad om dat we lekker bezig zijn met onze hobby!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen