onderhoud naaimachine zelf doen

Het onderhoud van je naaimachine

Onderhoud jij zelf je naaimachine of breng je deze voor een beurt naar de dealer? Als je regelmatig werkt op je naaimachine, dan zou je deze ook goed moeten onderhouden. Zoals iemand ooit tegen mij zei: “Onderhoud is behoud”. Zelf je naaimachine goed onderhouden, scheelt je uiteindelijk een hoop kosten. Want je zult merken dat als je je naaimachine niet goed onderhoudt, dat er steeds vaker dingen kapot zullen gaan, of dat hij steeds minder lekker naait. Als dit het geval is, dan ben je te laat met eigen onderhoud en moet je de naaimachine weg brengen naar een dealer. Kortom, bespaar jezelf een hoop frustratie en kosten met de tips in dit blog.

De handleiding

Misschien een schot voor open doel, maar voordat je gaat beginnen aan het onderhoud van je naaimachine, lees de handleiding. In de handleiding staat vaak beschreven hoe je zelf het klein onderhoud kunt doen of wanneer hij voor een beurt naar de dealer moet. Dit is bij elke machine weer anders.

Ben je je handleiding kwijt? Geen paniek, op handleiding.com kun je bijna alle handleidingen vinden.

Olie

Elke naaimachine heeft olie nodig om de bewegende onderdelen te smeren. Let op, gebruik speciale naaimachineolie en geen andere! De nieuwere machines smeren zichzelf en die hoef je niet zelf te smeren. Maar de “oudere” machines hebben dit niet. Deze moet je zelf smeren door de juiste olie op de smeerpunten te doen. Je gebruikt hier altijd naaimachine olie voor. Door je machine op tijd te smeren met de juiste olie voorkom je dat de machine gaat vastlopen.

Ook als je je naaimachine al een tijdje niet hebt gebruikt, is het goed om deze eerst even te smeren. Zo weet je zeker dat je naaimachineonderdelen niet gaan schuren en uiteindelijk vast gaan lopen.

Als je je naaimachine geolied hebt, naai dan eerst een aantal steken op een proeflapje. Het proeflapje zal de overtollige olie absorberen en voorkomt vlekken op je naaiproject.

Heb je zelf geen onderhoudssetje voor je naaimachine? Je kunt hier een onderhoudssetje aanschaffen.

Speciale olie voor de naaimachine

Gebruik de juiste naald en vervang je naald op tijd

Gebruik altijd de juiste naald voor de stof waarmee je werkt én gebruik een scherpe naald. Een botte naald kun je herkennen door een tikkend geluid als de naald door de stof gaat. Een botte naald kan stof via de naaldplaat in de machine duwen, dit is niet goed voor je machine en kan uiteindelijk je machine beschadigen.

Heb je last van brekende naalden? Lees in dit artikel waarom je naald steeds breekt.

Onderhoud je naaimachine en maak hem schoon

Net zoals een botte naald of een verkeerde naald stof in de machine kan duwen, kan verkeerd garen ook stof veroorzaken in de machine. Maak daarom je machine regelmatig schoon en verwijder stof uit het spoelhuis.

Gebruik goed garen, goedkoop garen (niet perse altijd slecht) kan voor stof zorgen tussen je spanningsplaten van de onder- en bovenspanning. Dit kan uiteindelijk voor problemen zorgen. Lees hier hoe je het juiste naaigaren kiest.

Opbergen van je naaimachine

Berg je naaimachine op met het voetje naar beneden en een lapje stof onder het voetje. Hiermee spaar je de spanningsveer van je voetje en met het lapje stof voorkom je dat het voetje de hele tijd op de tandjes van je transportplaat drukt. Heb je een stofkap of naaimachinehoes voor je naaimachine, plaats deze er dan altijd overheen als je hem niet gebruikt, dit voorkomt dat er stof in je naaimachine komt. Nog geen naaimachinehoes? Naai deze zelf! Heb je geen zin om zelf een hoes te naaien, een leuke en goedkope naaimachinehoes vind je hier.

Onderhoud bij de dealer voor een beurt

Tot slot, je naaimachine heeft net zoals een auto een onderhoudsbeurt nodig. Dit kun je laten doen bij de naaimachinewinkel. Mijn advies is om altijd bij een erkende dealer te gaan, hier zijn ze gespecialiseerd in het merk van jouw machine.

Het advies is om bij normaal gebruik eens in de drie á vier jaar de machine door een dealer een onderhoudsbeurt te laten geven. Bij intensief gebruik wordt jaarlijks geadviseerd.

Hopelijk heb je iets aan deze tips gehad. Heb jij nog meer onderhoudstips? Laat dit weten in de reacties!

Lees verder

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief

Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.

Hoe onderhoud ik mijn naaimachine, https://www.matson.nl/blog/post/hoe-onderhoud-ik-mijn-naaimachine/ geraadpleegd op 21 juni 2021

4 reacties op “Het onderhoud van je naaimachine”

 1. Het is een heel duidelijke verstaanbare website. Ik bedoel daarmee ik ben niet zo handig in iets opzoeken op websites en zeker niet als het dan nog in het Engels of andere taal is. Ik heb mijn eigen leren naaien via allemaal filmpjes en blogs. Bij sommige naaiboeken is het verstaan van de uitleg een echte opgave. Ik heb het graag verstaanbaar en dat is het hier bij u heel goed. Dank u wel.

 2. Annelise De Deckere

  Beste,
  Mijn naaimachine maakt enkel korte stiksteken. Ik kan geen langere steken meer maken. Waar zou dit kunnen aan liggen?

  1. Naaien-Tutorials

   Ik zou het niet zo snel kunnen zeggen. Als alle instellingen goed staan, is het wellicht tijd voor een beurt bij de dealer.

Geef een reactie

Winkelwagen