Studio Metermaatje patroon tekenen

Patronen tekenen op schaal met een Studio Metermaatje of Studio Schaalmaatje

Als je zelf patronen tekent (of wil gaan beginnen met tekenen) is het handig om voordat je het originele patroon tekent, om eerst het patroon op schaal te tekenen. Als je een patroon op bijvoorbeeld ¼ schaal tekent, dan past dit prima op één A4. Je kunt dan in één overzicht kijken of je patroon klopt en of de verhoudingen kloppen. En mocht je een fout maken, dan kost dit niet een hoop papier.

Schaalverdeling 

De schaalberekening hoef je niet zelf te doen. Hier heb je een studio metermaatje voor. Dit is een kleine flexibele liniaal waarin maten op schaalverdeling staan. Als je op ware grootte tekent, dan teken je schaal 1:1. Als je op schaal tekent, dan is de schaalverdeling als volgt:

  • Schaal 1/2
  • Schaal 1/4
  • Schaal 1/5
  • Schaal 1/8

Afmetingen van de schalen

Teken je bijvoorbeeld op schaal 1/2, dan betekent dat de maten de helft kleiner worden dan de werkelijke maten. En let op, dan bedoel ik niet de kledingmaten, maar de centimeters. En doordat je het metermaatje gebruikt, hoef je niet de centimeters door 2 te delen, maar dat heeft de liniaal al voor je gedaan.

Als je naar de voorbeeldafbeelding kijkt onder deze alinea, dan zie je schaalverdeling in de vierkantjes die ik heb getekend getekend. De oorspronkelijke schaal (1:1) is 10 cm. De verdeling bij de schalen is dan als volgt:

  • Schaal ½ = 5 cm
  • Schaal ¼ = 2,5 cm
  • Schaal 1/5 = 2 cm
  • Schaal 1/8 = 1,3 cm

Ideaal als je eerst een patroon wil uittekenen als proef of alles klopt. Je hoeft dan niet veel papier te gebruiken. En in het klein tekent gewoon lekker makkelijk. Mijn voorkeur ligt bij schaal 1/4. Zo past alles vaal helemaal op 1 A4 papier en is het niet te klein dat het gepriegel wordt en niet te groot zodat ik alsnog veel papier nodig hebt.

vierkantjes van 10 cm uitgetekend in schaal

Vlieselinemodellen

Als je klaar bent met je patroon op schaal tekenen, dan zou je er ook nog voor kunnen kiezen om het patroon uit te werken met vlieseline. Dat heet in de opleiding op de modevakschool een vlieselinemodel maken. Misschien had je daar al eerder van gehoord. Je kunt op deze manier dus kijken of je model klopt en of je tevreden bent, voordat je hem gaat uitwerken in stof. Voor mij geldt in ieder geval dat ik visueel ingesteld ben. Soms zie ik de dingen die ik in een patroon heb getekend niet zo goed voor me, maar als ik hem eenmaal heb uitgewerkt in een vlieselinemodel dan wordt het mij vaak duidelijk.

Een studio metermaatje kost maar een paar euro en ik vind dit echt een must have voor iemand die zijn eigen patronen tekent. Je kunt hem onder andere hier voor een paar euro aanschaffen.

Lees verder

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief

Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.

Op dit blog is de disclaimer van toepassing. 

Geef een reactie

Winkelwagen