pietenmuts naaien naaimachine

Pietenmuts op de naaimachine

Zonder patroon een pietenmuts naaien op de naaimachine is helemaal niet zo moeilijk en is heel snel gemaakt. En vaak heb je de juiste spullen al in huis. Voor het naaien van een pietenmuts heb je de volgende materialen nodig:

  • Stof (fluweel of een andere stof die stevig is en mooi vormt)
  • Veren (kunnen ook veren zijn die je buiten hebt gevonden zoals een duivenveer)
  • Elastiek
  • Lijmpistool
  • Sierband
  • Knopen of ander fournituren (optioneel)

Zelf heb ik de twee pietenmutsen op de foto gemaakt van restjes stof van een boxkleed. De veren had ik al in huis. Voor de ene muts heb ik veren gebruikt van een ander naaiproject en voor de andere muts heb ik duivenveren gebruikt die mijn dochter heeft gevonden op straat. (wel even goed schoonmaken)   

Klik op video als je liever de video pietenmuts in 10 minuten wil zien of scrol naar dit bericht helemaal naar beneden.  

Het teken van het patroon van de pietenmuts

In dit blog ga ik uit van kindermaten voor een pietenmuts.

Als je begint teken je eerst een cirkel. Een pietenmuts bestaat eigenlijk namelijk alleen maar uit een cirkel. Als je wil dat de pietenmuts wat groter is en een beetje “hangt naar één kant”, dan teken je een cirkel met een diameter van 50 cm. Wil je dat hij wat minder hangt, dan teken je een cirkel met een diameter van 40 of 45 centimeter. 

Een makkelijke manier om een cirkel te tekenen is om je patroonpapier dubbel te vouwen en dan nog een keer dubbel te vouwen en dan vanaf de punt af te meten. Als je een cirkel wil van 50cm rond, dan teken je het het dubbelgevouwen papier vanaf de punt 25 cm. (Omdat het papier dubbel gevouwen is, teken je de helft af van de gewenste afmeting)

Je kunt natuurlijk ook in huis op zoek gaan naar een schaal of bord van die afmeting, dan hoef je niks te tekenen. Wel zo makkelijk!

Je legt je patroon (of voorwerp) op de stof en knipt de cirkel uit. De basis van je pietenmuts is er.

Patroon tekenen cirkel

Je legt je meetlint op de punt en markeer op meerdere ple9kken 25 centimeter. Vervolgens kun je het patroon makkelijk rond knippen via je markeringen. 

cirkel aftekenen en uitknippen pietenmuts

Maak het patroon vast aan de stof. Leg het patroon op de stofvouw.

De cirkel voor de versiering aftekenen

Als je de cirkel uit de stof hebt geknipt, dan kun je nu je patroon knippen in een kleinere cirkel. Dit is namelijk voor de versierrand die op de muts zit. Achter deze rand worden ook de veren vastgemaakt.

Voor de binnencirkel is het mooi om nu een cirkel af te tekenen van 20 centimeter. (mag kleiner of groter naar je eigen smaak)

Je gaat de cirkel op precies dezelfde manier aftekenen, alleen nu doe je dit op een afstand van 10 cm.

Als je de cirkel hebt getekend, dan leg je dit patroon op het midden van je grote cirkel stof. Om deze kleine cirkel ga je de versierband leggen.

Als je de versierband netjes hebt neergelegd, maak je deze met veel speldjes vast. Hoe meer, hoe beter. Zo verschuift de band niet tijdens het naaien. Heb je hem goed vastgespeld? Naai hem dan nu vast. Laat een stukje van ongeveer 1,5 centimeter open, hier bevestig je straks de veren achter.

cirkel tekenen pietenmuts

Leg de versierband rond het patroon van de binnen cirkel. 

Tunnel voor het elastiek

Als je de versierband hebt vastgenaaid, is het nu tijd om een tunnel te maken voor het elastiek.

De tunnel hoeft niet breed te zijn, ik sla hem om op 1 centimeter. Ik gebruik daar een malletje voor, lees daar meer over in het blog van Veronica in aan het woord hoe je dit doet.

Als je de tunnel hebt afgespeld, dan naai je de tunnel rondom vast. Laat een kleine opening om het elastiek goed door te kunnen voeren.

De afmeting voor het elastiek die je nodig hebt is ongeveer 40 centimeter voor kinderen. Wil je het exact weten, dan zou je de omtrek van het hoofd moeten meten. Maar met 40 centimeter zit je meestal wel goed. Het doorvoeren van het elastiek doe je door een veiligheidsspeld vast te maken aan het elastiek en hem daarmee door de tunnel te voeren. Als je rond bent, dan kun je het elastiek met een paar steken aan elkaar bevestigen. Ik doe dit met de hand, want met de naaimachine vind ik dit écht teveel gepriegel.

De opening waar het elastiek doorheen is gevoerd naai ik niet dicht, die zie je toch niet meer als het elastiek erin zit.

 

tunnel naaien

Veren bevestigen

Als je alles hebt vastgenaaid en het elastiek zit erin dan is het tijd om de muts af te werken. Je kunt dit doen met veren die je in alle kleuren kunt kopen, of met veren die je (of je kleine) zelf gevonden hebt. Bijvoorbeeld duivenveren. 

Plak de veren met een lijmpistool vast onder het stukje sierband wat je daarvoor hebt opengelaten. Je zult zien dat dit niet erg netjes eruit ziet. Daarom vind ik het leuk om daaroverheen nog een knoop of een andere versiering te bevestigen.

veren pietenmuts

Video: Naai een pietenmuts in 10 minuten

Bekijk de videotutorial voor het maken van de pietenmuts.

Lees verder

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief

Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.

Op dit blog is de disclaimer van toepassing. 

Geef een reactie

Winkelwagen