PDF naaipatronen printen

PDF naaipatronen printen – Hoe print je een PDF naaipatroon

Een PDF naaipatroon, de ene zweert erbij en de ander vindt het maar niks. Persoonlijk vind ik het ideaal, een naaipatroon op PDF. Lekker makkelijk, ik koop één (of meer natuurlijk als je wil) patroon die ik mooi vind en ik heb hem direct in mijn bezit. Ik hoef niet een heel tijdschrift met patronen te kopen. En een ander voordeel is dat ik de PDF naaipatronen zo kan printen, dat alleen de lijnen van mijn maat worden afgebeeld.

Ik vind naaipatronen uit een tijdschrift vaak ingewikkeld, omdat ik nog weleens in de war raak met alle lijnen die door elkaar lopen. Soms  neem ik bijvoorbeeld per ongelijk een verkeerde lijn over van het patroon. Erg vervelend.

Het vergt wel even wat werk voordat het pfd naaipatroon in elkaar zit, maar je kunt daarna wel direct aan de slag op de naaimachine. Lekker makkelijk als je ineens in je hoofd hebt dat je een bepaald jurkje of shirt wil naaien.

Bij mij duurde het alleen even voordat ik door had dat je de PDF naaipatronen in lagen kon printen, zodat je alleen de lijnen in het patroon ziet die je nodig hebt. Het makkelijke van PDF patronen is namelijk dat de verschillende maten in verschillende lagen in het bestand staan. Althans, bij FibreMood waar ik mijn patronen koop.

Het patroon downloaden

Als je een patroon hebt gevonden die je wil maken, dan download je het bestand. Dit is een Zipp bestand. Een zipp bestand moet je uitpakken. Dit gebeurt meestal automatisch als je er dubbel op klikt. Of als je er met je rechtermuisknop op klikt, kies je voor ‘alles uitpakken’.

Als de bestanden uitgepakt zijn, kan kies je voor het US/A4 letter bestand als je het bestand zelf gaat uitprinten. Of als je geen zin hebt om allemaal A4 papiertjes aan elkaar te plakken, dan stuur je het A0 bestand naar een drukker. (Maar dan kun je natuurlijk niet direct beginnen met naaien)

Het PDF patroon openen in Adobe Reader

En nu komt het, het A4 bestand moet je openen in adobe reader. Dit is een gratis programma van adobe die je hier kunt downloaden.

Als je het bestand hebt geopend, dan zie je aan de linkerkant van de pagina een optie om de lagen te openen. Daar kun je aanvinken welke lagen je wilt printen. De bovenste lagen met maten hebben SA achter de maat. Dit staat voor seam allowense. De naadtoeslag. Als je deze ook aan vinkt, kun je het patroon al direct met de naadtoeslag uitprinten (zie onderstaande afbeelding). Wel zo makkelijk!

Printen naaipatroon PDF

Printen van het patroon

Als je het patroon gaat printen, dan moet je erop letten dat je dit op ware grootte doet. Ook let je erop dat de optie ‘dubbelzijdig printen’ of ‘printen op beide zijden van het papier’ uitgeschakeld staat. Dit kun je instellen bij de printinstellingen.

Ik hoop dat ik het printen van PDF patronen wat heb vereenvoudigd heb voor je. Mocht je liever een uitleg op video zien, bekijk dan de video onder dit artikel.

Uitleg op video

Lees verder

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief

Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.

Op dit blog is de disclaimer van toepassing. 

2 reacties op “PDF naaipatronen printen – Hoe print je een PDF naaipatroon”

  1. Gerry Moenen-Teunissen

    Geweldig, ik ben enorm geholpen en hoop dat ik het in “t vervolg zelf kan ipv te moeten vragen.
    mvg,

    Gerry

Geef een reactie

Winkelwagen