help naaimachineproblemen

Help? Hoe los ik mijn naaimachineprobleem op?

Je kent het wel, je bent lekker bezig op je naaimachine en dan opeens breekt je bovendraad. Misschien wel voor de tweede, of zelfs de derde keer. Of je hebt een naald die voortdurend afbreekt. Voordat het moment komt dat je je naaiproject wil afbreken, probeer te achterhalen wat maakt dat je de problemen met je machine hebt. Vaak is het iets kleins wat je over het hoofd ziet. Het is jammer om gefrustreerd te raken van je machine en uiteindelijk je project in de hoek te gooien.

De naald breekt steeds af

Als je naald steeds afbreekt kan dat meerdere oorzaken hebben. Een aantal van deze oorzaken kunnen zijn:

 • Je hebt de naald niet goed in de machine gezet. Het kan zijn dat je de naald niet ver genoeg in de houder hebt geduwd, of de naald achterstevoren in de houder hebt geplaatst. Zorg ervoor dat je de naald zover mogelijk in de houder duwt voordat je hem vastmaakt. De platte kant van de naald moet altijd naar achteren wijzen.
 • Je hebt de verkeerde naald voor je project. Lees in het blog ‘Welke naald gebruik je bij welke stof’ welke naald je wanneer kunt gebruiken.
 • Staat de naald in de juiste positie? Soms staat de naald naar links of rechts zonder dat je het door hebt, de naald komt dan op het voetje, waardoor deze breekt.
 • De draadspannig kan te strak staan, hierdoor kan de naald ook breken. Zet de draadspanning naar beneden.
 • Heb je het juiste merk spoeltje in de machine gedaan? Sommige machines kunnen alleen hun eigen merk spoeltjes hebben, universele spoeltjes kunnen voor problemen zorgen.

Problemen met de draadspanning

Vaak wordt er gezegd dat als er iets met de onderdraad is, dat het aan de bovenspanning ligt. En als er iets met de bovendraad is, dat er iets met de onderspanning is. Over het algemeen klopt het wel, maar het ligt iets genuanceerder.

 • Als de onderdraad lusjes geeft, wil het helpen om je bovendraad opnieuw in te rijgen.
 • Als je bovendraad lussen geeft, dan wil het helpen om je spoel te controleren.

Andere oorzaken van een verkeerde draadspanning kunnen zijn dat je onderspoel niet goed is opgespoeld. De draad zit er bobbelig of niet strak omheen. Het beste is dan om een nieuwe spoel te maken. Ook is het belangrijk dat je het juiste garen gebruikt. Meer hierover lees je in het blog ‘Welk naaigaren moet je kiezen?’

De naaimachine slaat steken over of maakt geen mooie steek

Een veelvoorkomend probleem, wat vaak snel aan te passen is door de juiste naald voor je project te gebruiken. Controleer of je de juiste naald hebt, of deze nog scherp en recht is. Vaak is het probleem hiermee opgelost. Meer over het gebruiken van de juiste naald lees je in het blog ‘Welke naald gebruik je bij welke stof.’

Gebruik goed garen, het liefst hetzelfde garen voor je boven- als je onderdraad. Hoe beter je garen, hoe mooier de steek. Lees in het blog ‘Welk naaigaren moet je kiezen?’ meer over het gebruik van de juiste naaigaren.

Zorg ervoor bij het inrijgen van je naaimachine dat je persvoet altijd omhoog staat. Controleer voordat je het draad door de naald doet, of de spanning goed is. Dit doe je door de persvoet omlaag te doen en zachtjes aan het garen te trekken. Zit er spanning op? Dan zit het garen goed door de spanningsplaten. Doe de persvoet weer omhoog en rijg het garen door de naald.

Onthoud: Als de draad aan de bovenkant niet mooi is, dan is het spoeltje niet goed ingeregen. Als het draad aan de onderkant niet mooi is, dan is de machine bovenin niet goed ingeregen.

De stof transporteert niet

Net zoals bij het overslaan van steken, is het niet transporteren van je stof vaak een klein probleem wat je zelf kunt oplossen. Controleer of er stof en/of vuil op je transporttandjes zitten. Sowieso is het goed om regelmatig je transport met een borsteltje schoon te maken. En controleer of je transporteur omhoog staat. Misschien ben je onbedoeld aan de transportknop gekomen.

De naaimachine slaat vast of naait ineens niet meer verder

Het kan zijn dat de machine ineens niet meer wil naaien, hij is helemaal geblokkeerd. Als je niet meer aan het handwiel kunt draaien, dan komt dit meestal doordat je spoelwinder op ‘spoelen’ staat. Controleer of je spoelwinder niet in de spoelstand staat.

Als je naaimachine nog steeds blokkeert, kijk dan of er stof, vuil of een draadje vast zit in de grijper van de onderdraad. Maak deze goed schoon en kijk of het probleem verholpen is.

Onderhoud van je machine

Veel problemen met je naaimachine zijn te voorkomen door je machine tijdig en goed te onderhouden. Hoe je dit kunt doen staat in het blog ‘Het onderhoud van je naaimachine‘.

Naaimachinehoes

Een hoop problemen kunnen voorkomen worden door een hoes over je machine te doen als je hem niet gebruikt. Zo voorkom je dat er onnodig stof in de naaimachine komt. Als je geen naaimachinehoes hebt kun je deze makkelijk zelf naaien, een leuk project met je stofrestjes. Als je geen zin hebt om hem te naaien, dan kun je hem goedkoop hier een naaimachinehoes kopen. 

Lees verder

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief

Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.

Hoe los je problemen met je naaimachine op, https://www.huissteden.nl/blog/post/hoe-los-je-problemen-met-je-naaimachine-op, geraadpleegd 30-06-2021

https://www.matri.eu/klachten-verhelpen, geraadpleegd op 01-07-2021

8 reacties op “Help? Hoe los ik mijn naaimachineprobleem op?”

 1. Mijn toyota naaimachine werkt de spoeiwinder niet meer, er zit een nieuwe batterij in maar doet het niet, hoe krijg ik mijn spoel vol met draad zodat ik weer kan naaien?

  1. Naaien-Tutorials

   Hi Ineke,
   Wat vervelend! Geen idee, is het misschien een idee om ermee naar de naaiwinkel te gaan om de machine na te laten kijken?

 2. Ik heb een smarter 140 phaf naaimachine maar ik kan er niet langzaam mee naaien, als ik het pedaal indruk dan gaat het al direct snel wat behoorlijk hinderlijk is. Wat zou hiervan de oorzaak van kunnen zijn?

  1. Naaien-Tutorials

   Weet je zeker dat je het pedaal niet op standje ‘vol gas’ intrapt? Wat wel eens wil helpen is je hiel op de vloer te laten staan.

  1. Naaien-Tutorials

   Dat kan ik je niet vertellen. Als je problemen met je naaimachine ervaart zal ik je adviseren naar een specialist te gaan. Succes!

 3. De naaimachine slaat vast of naait ineens niet meer verder
  Uw tip was helemaal correct !
  dank daarvoor.
  Ik was al bijna op zoek gegaan naar de machine reparateur.

Geef een reactie

Winkelwagen