naadgeleider afstandshouder recht stikken evenwijdig

Recht naaien op de naaimachine – Rechte stiksels en evenwijdige stiksels met de naadbegeleider of afstandshouder

Recht naaien op de naaimachine is niet altijd even makkelijk. Evenwijdige stiksels al helemaal niet. Maar velen weten niet dat je er een handig hulpmiddel voor hebt die vaak standaard bij je naaimachine wordt geleverd. Ik noem het een afstandshouder, maar volgens mij is het juiste woord een naadgeleider.

Bij mijn naaimachine (een Bernina) ziet de naadgeleider eruit als een metalen beugel. Als je niet weet waarvoor hij dient, dan zie je zo op het eerste gezicht niet direct wat je ermee kunt. Maar dit metalen beugeltje kan jouw beste vriend worden als je het lastig vind om recht te naaien op de naaimachine. Of als je evenwijdige stiksels breder wil maken dan dat je naaivoetje is. 

Het bevestigen van de naadgeleider of afstandshouder

Als je kijkt bij de beugel van je naaivoetje zie je als het goed is daar een gaatje zitten. Daarachter zit een schroefje. Dit is het gaatje waar je de metalen beugel doorheen kunt steken. Draai eerst het schroefje los, dit kun je doen met het bijgeleverde schroevendraaiertje als je die nog hebt. Als je de naadgeleider op de juiste afstand door het voetje hebt geschoven, draai je het schroefje weer aan zodat de naadgeleider niet meer kan verschuiven.

De naadgeleider zit nu stevig aan je voetje bevestigd. Nu kun je keurig rechte stiksels maken simpelweg door de geleider steeds op het vorige stiksel te houden. Makkelijk toch!

afstandshouder gat naaivoetje bevestigen
afstandshouder naadgeleider
stof naaimachine recht stikken

Magnetische naadgeleiders of afstandshouders

Je hebt ook magnetische naadgeleider, deze bevestig je op de steekplaat. Je kunt alleen een magneet gebruiken als je geen computergestuurde naaimachine hebt. Als je een magneet bij je computergestuurde naaimachine houdt, kan deze de computer geheel ontregelen. Neem geen risico, gebruik alleen een magnetische geleider als je een mechanische machine hebt! Twijfel je daarover? Gebruik dan sowieso geen magneet.

Wat heb jij in je naaidoos?

steekplaat afstand meten recht stikken
steekplaat markeringen afstand

Afstandsmarkeringen op de steekplaat

De steekplaat van de naaimachine heeft zelf ook afstandsmarkeringen. Houdt er rekening mee dat deze vaak in inches zijn aangegeven, maar dat hoeft niet altijd. Bij mijn naaimachine is het als volgt:

Vanaf de naald gemeten is het 1 centimeter tot het cijfer 10. Tot het cijfer 20 is het vanaf de naald 2 centimeter.

Andere manieren om recht te stikken zonder naadgeleider of afstandshouder

Heb je geen naadgeleider? Of wil je recht stikken op een afstand groter dan de naadgeleider kan of die aangegeven staat op je steekplaat, dan zou je ook een elastiek kunnen bevestigen aan je naaimachinearm. Je schuift deze dan op de plek waar je vervolgens je stof langs laat gaan. In plaats van een elastiek kun je ook een stuk schilderstape gebruiken. Dit werkt natuurlijk alleen voor recht stikken, dit kun je niet gebruiken voor evenwijdige stiksels.

Wil je twee naden evenwijdig naast elkaar stikken bijvoorbeeld bij een kraag van een T-shirt of bij een zoom, doe dit dan met een tweelingnaald. Lees hier hoe je met een tweelingnaald kunt naaien

10 tips die je naaiwerk makkelijker maken

Lees verder

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief

Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.

Op dit blog is de disclaimer van toepassing. 

Geef een reactie

Winkelwagen