Rolmes stof snijden gebruik

Een rolmes om stof te snijden, hoe gebruik je hem?

Misschien heb je hem al in je kast liggen, of ben je van plan hem te kopen. Een rolmes om stof te snijden. Maar hoe gebruik je hem nou? Een rolmes wordt vooral gebruikt om rechte stukken in stof te snijden. En om delicate stoffen te snijden, zoals fluweel of zijde.

Een rolmes helpt je om snel en nauwkeurig te knippen en als je wil door meerdere lagen stof tegelijkertijd. Zolang je hem maar correct gebruikt. Want doe je dit niet? Dan zou je stof kunnen verpesten of jezelf kunnen verwonden.

Wil jij een rolmes om stof te snijden? Lees dan in dit artikel waar je op moet letten. 

Een rolmes in verschillende maten

Een rolmes is een roterend mes wat er een beetje uitziet als een pizzasnijder. Over het algemeen kun je een rolmes aanschaffen in vier verschillende maten. 18 mm, 28 mm, 45 mm en 60 mm. Een rolmes van 45 mm wordt het meest gebruikt, omdat deze is groot genoeg om door meerdere lagen stof te snijden.

Het blad van een rolmes is extreem scherp, veel scherper dan de bladen van een schaar. Ik raad je daarom dan ook aan om een rolmes met een beschermkap aan te schaffen, zodat je je niet per ongeluk kunt verwonden. En zodat anderen in je huishouden zich niet per ongeluk verwonden. 

Het rolmes van Prym is een zeer geschikt rolmes om je stof mee te snijden. 

Wat heb je nog meer nodig naast je rolmes om stof te snijden?

Als je met een rolmes gaat snijden, heb je ook een ondergrond nodig. Je kunt namelijk nooit met je rolmes op je tafel snijden, omdat het rolmes dan diepe groeven achter zal laten in het hout. En je mes zal veel sneller bot worden. Daarom is het beste een ‘zelfhelende’ snijmat onder je stof te leggen. Deze matten zijn vaak groen van kleur (je hebt ze ook in andere kleuren) en ‘helen’ na gebruik. Dit betekent eigenlijk dat de pvc waar de mat van gemaakt is na het doorsnijden weer in de oude positie terug vormt.

Lineaal om langs te snijden

Wat nog meer fijn is om te hebben is een liniaal met een antislip laag aan de onderkant. Waardoor de liniaal niet verschuift op de stof en je er met je rolmes langs kan snijden. Zo krijg je perfecte rechte sneden.

Hoe gebruik je het rolmes om je stof te snijden

  • Maak de snede langs een liniaal die je stevig op de stof houdt. Dit zorgt ervoor dat de stof niet verschuift.
  • Houd je pols, hand en arm in een rechte lijn als je gaat snijden met het rolmes. 
  • Als je gaat snijden, houd je een lichte druk op het mes en snijd je in één keer door de stof. Zonder onderbreking.
  • Je snijdt duwend, dus van je af. En v onder naar boven, dus niet naar je toe snijden.
  • Het is belangrijk dat je het mes van je rolmes regelmatig vervangt, zodat deze altijd scherp is en goed door je lagen stof kan snijden.
Liever knippen dan snijden? Lees alles over scharen in het artikel: Scharen, waar zijn ze genipt voor.

Lees verder

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief

Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.

Op dit blog is de disclaimer van toepassing. 

Geef een reactie

Winkelwagen