Scharen, stofschaar, kartelschaar, waar zijn ze geknipt voor? Knip jij je patroondelen met een stofschaar of met een rolmes? Heb je meerdere scharen voor je stof of maar één schaar. Of moet jij nog een schaar aanschaffen? Allemaal vragen die voorbij komen in de Facebookgroep. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten scharen op de markt. Elk van deze soort scharen heeft zijn eigen doel. Zo heb je scharen om stof te knippen, maar ook scharen om mee te knutselen. Te behangen of om draden door te knippen.
Hoe vind je nou een juiste schaar voor jou en is het zo dat een goede stofschaar altijd duur moet zijn? In dit artikel lees je meer over de verschillende soorten scharen die je kunt gebruiken tijdens het naaien en waar je op moet letten als je een schaar aanschaft.
Scharen, stofschaar, kartelschaar, draadknipper, borduurschaar….in dit artikel komen ze allemaal voorbij.Â
Waar moet je op letten als je een schaar aanschaft?
Sowieso geldt: koop een schaar die bij de spanwijdte van jouw hand past. Hiermee wordt bedoeld dat je met één beweging de schaar gemakkelijk moet kunnen openen. Dit is belangrijk zodat je een mooie en precieze kniplijn moet kunnen maken met jouw schaar.
Je kunt ervoor kiezen om een schaar te kopen die ook geslepen kan worden. Er zijn verschillende scharen op de markt. De duurdere schaar die je in een naai/handwerkwinkel koopt. Deze scharen kunnen vaak geslepen worden. De bladen van deze scharen zitten aan elkaar met een schroef die je kunt loshalen. Dit is makkelijk als je de schaar gaat slijpen. Het slijpen van een schaar kun je zelf doen. Hoe je dit doet kun je leren in het blog ‘zelf je schaar slijpen’.
Je kunt er ook voor kiezen om je schaar te kopen bij de bekende prijsvechters, dit scheelt aanzienlijk in de kosten. Het betekent niet zozeer dat deze scharen niet goed zijn. Dit is allemaal uitproberen voor jezelf. Maar onthoud, vaak is goedkoop uiteindelijk duurkoop.
Knutselschaar
Het blad van deze schaar is gemiddeld 10 centimeter en is bedoeld om het teveel aan stof weg te knippen, of om draadjes weg te knippen.
Stofschaar
De stofschaar is een grote schaar met baden van 20 tot 30 centimeter. Deze schaar wordt gebruikt om grote stukken stof te knippen.
Draadknippertje
Dit is een klein schaartje, wat eigenlijk niet op een schaar lijkt. Hiermee kun je draaduiteinden makkelijk afknippen.
Borduurschaartje
Dit is een heel klein schaartje met scherpe punten. Met dit schaartje kun je gebruiken om in een hoek iets weg te knippen. Een link naar borduurschaartje vind je hier.Â
Kartelschaar
De kartelschaar is even groot als de stofschaar en heeft bladen met kartels. Deze schaar wordt gebruikt om naden af te werken.
Schaar met gebogen greep
Het blad van de schaar blijft tijdens het knippen op tafel liggen en de greep is licht gebogen zodat deze boven de schaar steekt. Door deze gebogen hoek is deze schaar uitermate geschikt om lange rechte stukken stof te knippen.
Tornmesje
Zowel vijand als vriend. Het is een scherp mesje met een haakje eraan. Je gebruikt het tornmesje om draden door te snijden, om bijvoorbeeld patroondelen weer uit elkaar te halen nadat deze zijn vastgenaaid. Sommigen gebruiken hem ook om knoopsgaten open te toornen.
Tip: Als je hem gebruikt om je knoopsgaten open te maken, plaatst dan een speltje aan het einde van het knoopsgat zodat je niet kan doorschieten.Â
Knoopsgatenbeitel
Dit is een klein beiteltje waarmee je knoopsgaten open kunt snijden. Je kunt hiermee heel precies werken. Met een tornmesje kun je door het stiksel van het knoopsgat schieten, met de beitel gebeurt dit niet. Leg altijd iets onder het knoopsgat voordat je met de beitel aan de slag gaat, deze is namelijk ontzettend scherp.
Knoopsgatschaar
Een schaar voor het open knippen van knoopsgaten. De meeste knoopsgatscharen kun je instellen zodat hij knipt met een vaste afstand vanaf de rand van de stof. Zo kun je hem verstellen op de lengte van het knoopsgat en knip je nooit te ver.Â
Rolmes
Rolmessen zijn ideaal voor het snijden van grote stukken stof. Ze zijn erg handig in gebruik en je kunt tegelijk door meerdere lagen stof snijden. Ze zijn erg scherp, dus pas op voor de vingers. Als je een rolmes gebruikt, dan moet je een (zelfhelende) snijmat onder de stof leggen.
Ook dit rolmes heb ik voor een klein bedrag gekocht op Ali Express, omdat ik het eerst wilde uitproberen. En ik moet zeggen, ik ben om. Het is eerst even wennen, maar als je eenmaal gewend ben aan een rolmes, dan wil je niet meer zonder.Â
Kun je niet zo lang wachten en en heb je hem liever snel in huis, dan kun je het rolmes ook hier bestellen.Â
Scharen, stofschaar en kartelschaar. Je weet nu waarvoor ze gekipt zijn. Wat is jouw favoriete schaar?
Lees verder
Naaitermen uitgelegd
Naaitermen uitgelegd, wat betekend onderslag of overslag ook alweer? Als
Wat is techwear?
Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden, omdat techwear
Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief
Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.
Alison Smith (2013) Handboek kleding maken, ISBN 9789023013648, 1ste druk
In dit blog wordt gebruik gemaakt van affliate linkjes. Ik verwijs je graag door naar mijn disclaimer voor meer informatie.Â
Ben op zoek naar een kleine schaar die heel gemakkelijk rondjes snijdt. Vele scharen knippen niet precies genoeg…
Sowieso moet je schaar goed scherp zijn om precies te knippen.