smocken of rimpelen met elastisch naaigaren

Smocken en rimpelen, gebruik elastisch naaigaren

Smocken of rimpelen met elastisch naaigaren

Smocken of rimpelen kun je met elastisch naaigaren doen. En ik hoor mijn oude naai-juf zeggen…Nee, smocken kun je niet met elastisch naaigaren doen, maar ik vind het uiterlijk van het eindresultaat er wel aardig in de buurt komen. En ik vind smockwerk erg mooi. Op naailes heb ik leren smocken met de hand, en wat vond ik dit veel werk zeg! Daarom paste ik het eigenlijk bijna nooit toe in mijn kledingstukken. Voor de mensen die vaker mijn blogs lezen, weten inmiddels wel dat ik vrij ongeduldig ben. Een paar jaar geleden raakte ik in gesprek met een verkoopster in de stoffenwinkel. Ik vertelde haar over mijn haat-liefde verhouding met smocken. De mevrouw begon te lachen en gaf me daarna elastisch naaigaren.

Dit naaigaren heeft even in de kast gelegen omdat ik niet erg goed wist wat ik ermee aan moest. Na een poosje heb ik het elastisch naaigaren van de plank gepakt en ben gaan experimenteren. En met succes!

Ik gebruik dit nu erg vaak, vooral aan de achterkant van mijn jurken. Het staat mooi, het zorgt ervoor dat de stof lekker om je lijf zit en de stof valt veel mooier als je ook een ceintuur aan je jurk hebt gemaakt. Ik ben echt gek van elastisch naaigaren en daarom wil ik dit jullie niet onthouden.

Elastisch naaigaren

Soort elastisch naaigaren

Je hebt van verschillende merken elastisch naaigaren. Zelf gebruik ik Restyle rimpelelastiek. Daar ben ik tevreden over. Dit puur omdat ik deze gekregen had van de verkoopster en ik ben maar bij dat merk gebleven. Maar je hebt ze ook van andere merken, onder andere van Güntermann en Prym. Goed elastisch naaigaren kun je redelijk ver uitrekken en breekt niet snel. En gebruik goed elastisch naaigaren, want je baalt als een stekker als je mooie kledingstuk na een paar keer dragen en wassen helemaal uit gelubberd is. Of je smockwerk zelfs geknapt is.

Elastisch naaigaren is niet hetzelfde als Seraflex. Dit is naaigaren met een zeer hoge elasticiteit. Met Seraflex kun je een rechte steek gebruiken bij stretchstoffen.  

Een overzicht met verschillende soorten elastisch naaigaren en verschillende kleuren

Spoel opwinden

Het elastisch naaigaren gebruik je als je onderdraad. Je bovendraad is normaal garen. Het garen draai je niet met de machine op je onderspoel, maar dit doe je met de hand. Je wikkelt hem ‘normaal’ om het spoeltje. Dat wil zeggen, zonder eraan te trekken. Je haalt het elastisch naaigaren net zoals gewoon naaigaren met je bovendraad omhoog. Je zal merken dat dit wat lastiger gaat omdat het elastiek is.

Smocken of rimpelen van de stof

De juiste stof

Niet alle stof is geschikt om met elastisch naaigaren te rimpelen. Lichte stoffen gaan het beste, dit is een kwestie van uitproberen. Rimpelen op katoen het is makkelijkst. Als je wil rimpelen met rekbare stof, dan moet je oppassen dat je de stof niet te veel uitrekt. Daarom moet je altijd eerst een proeflapje proberen. 

Proeflapje

Maak altijd eerst een proeflapje. Dit doe je om te kijken hoe ver jouw stof rimpelt en hoeveel stof je dus nodig hebt voor je kledingstuk. Stel, je hebt een lap stof die je wil rimpelen van 50 cm. Dan zou die na het rimpelen misschien nog maar 25 cm zijn. Dat betekent dat hij 50% kleiner wordt na het rimpelen. Dat betekent dus dat je daar rekening mee moet houden bij het uitknippen van je patroon.

Aanhechten

Net als met gewoon garen, moet je met rimpelen het elastisch elastiek ook aanhechten. Anders schiet dit heel snel weer los.

Stof strak houden

Na het naaien van je eerste lijn met het elastisch elastiek zul je merken dat je stof al aardig gerimpeld is. Bij de volgende lijken moet je de stof goed glad houden, anders naai je de rimpels vast. Dat zou zonde zijn.

Na krimpen

Het elastiek zal nog iets meer krimpen in de was. In plaats van te laten krimpen met wassen, kun je dit alvast voor zijn door het stoom van je strijkijzer over je smockwerk te laten gaan.

Durf jij het nu ook aan om te smocken of rimpelen met elastisch naaigaren?

Video tutorial

In deze video laat ik zien hoe je kunt smocken met elastisch naaigaren. 

Elastiek of boordstof

Toch liever met elastiek of boordstof werken. Lees in het blog: Elastiek en boordstof. Hoe bereken je de juiste afmeting? tips daarover. 

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief

Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.

lockmachine maakt geen mooie steek, https://www.huissteden.nl/blog/post/hoe-los-je-problemen-met-je-naaimachine-op, geraadpleegd 06-07-2021

 

Op dit blog is de disclaimer van toepassing. 

Lees verder

Geef een reactie

Winkelwagen