smockjurkje zomerjurk elastisch naaigaren

Smockjurk – Zomerjurk – Zonder patroon, binnen een uur klaar!

Zomerjurk of smockjurkje met rimpelelastiek! Wel zo makkelijk! 

In deze tutorial leg ik uit hoe je een zomerjurk of smockjurkje kunt maken met rimpelelastiek. Ik noem het een smockjurkje, maar het is natuurlijk niet echt smocken met rimpelelastiek.  

Deze zomerjurk of smockjurkje zit echt heel snel in elkaar en je hebt geen patroon nodig. Het enige wat je nodig hebt is naaigaren, rimpelelastiek, naai-elastiek, stof, je schaar, een potlood en de naaimachine.

In deze tutorial maak ik het smockjurkje voor mijn dochter, maar je kunt deze jurk natuurlijk ook prima voor jezelf maken. Je maakt hem op dezelfde manier. Alleen zul je voor jezelf wat meer banen met elastisch naaigaren moeten maken.

Als je deze tutorial stap voor stap volgt, maak je dit jurkje makkelijk zelf. Wil je liever naar een video kijken? Dat kan! Ik heb er ook een video tutorial van gemaakt. Deze staat onderaan het blog. Succes en ben benieuwd naar je creatie!

Berekenen van de stof voor je zomerjurk

Voor deze zomerjurk of smockjurkje met rimpelelastiek heb je geen patroon nodig. Eigenlijk is het jurkje gewoon een lap stof in de vorm van een rechthoek.

Om uit te rekenen hoe groot je rechthoek moet zijn, meet je de borstomtrek. De hoogte waar het jurkje moet zitten. Daar tel je 30 cm bij op en je hebt de breedte van je rechthoek. 

Vervolgens ga je de lengte bepalen. Dit doe je door vanaf de borsthoogte naar beneden te meten tot het punt waar je wil dat het jurkje komt. Hier tel je nog 4 centimeter bij voor de tunnel en de zoom.

Dus: breedte: borstomtrek + 30 centimeter.
Lengte: gewenste lengte gemeten vanaf de borst + 4 centimeter. 

smockjurkje zomerjurkje mate meten

Tunnel maken aan de bovenkant van het smockjurkje

Om het smockjurkje beter op zijn plek te houden, wordt er in de bovenkant een elastiek geplaatst. Ik heb hiervoor een smal elastiek gebruikt, dit is voor dit jurkje het mooist. Om het elastiek te plaatsen, maak je een tunnel.

De tunnel maak je door het elastiek op de stof te leggen en de stof hier twee keer omheen te vouwen. Zo weet je hoe breed de tunnel moet zijn. Dan haal je het elastiek weer weg en vouw je op dezelfde grootte de tunnel verder en speld je deze af.

Als je de tunnel hebt afgespeld, strijk je deze. Dit zorgt ervoor dat je de tunnel straks netjes kunt vastnaaien. 

tunnel naaielastiek
tunnel vouwen elastiek
Vouw de stof twee keer om het naaielastiek heen

Afwerken van de randen en tunnel dichtnaaien

Als je de tunnel hebt gestreken, ga je nu de zijkanten afwerken. Je werkt alleen de zijnaden af, want de bovenkant heeft de tunnel en de onderkant wordt met een rolzoom afgewerkt. 

Als je de zijkant gaat zigzaggen dan maak je even de speld los die bij de rand van de tunnel zit, zodat je die ook makkelijk kunt afwerken. Doordat je gestreken hebt, vouw je de tunnel weer makkelijk terug op zijn plaatst.

Vervolgens naai je de tunnel vast. Dit heb ik gedaan door de tunnelrand tegen mijn naaivoetje te plaatsen en de naald in de meest linkerpositie te plaatsen. Zo kon ik met mijn naaivoetje de rand van de vouw volgen en heb ik makkelijk heel recht op het randje van de tunnel genaaid. 

naaid naar linker positie
Hier zie je dat mijn voetje tegen de vouw van de tunnel zit en mijn naald in de linkerpositie staat.

Tekenen van lijnen voor het rimpelelastiek

Om straks recht te naaien met het rimpelelastiek (wat na een paar banen best een uitdaging kan zijn) teken je lijnen op de stof. Deze lijnen kun je straks makkelijk volgen met je naaimachine en zo naai je rechte lijnen. 

Teken de lijnen secuur, want je moet de zijnaad nog dichtnaaien. Het is fijn als de lijnen op elkaar aansluiten 🙂

De lijnen teken je met een potlood aan de goede kant van de stof. Ik heb dit met een gewoon potlood gedaan. Je tekent deze aan de goede kant van de stof, omdat aan de onderkant van de stof het elastiek komt. Dit wil je natuurlijk niet in het zicht hebben. De getekende strepen zie je na het rimpelen niet meer en was je er bij de eerste wasbeurt uit. Als je dit niet durft omdat je bijvoorbeeld een lichte stof hebt, dan kun je een uitwasbare stift gebruiken. 

Ik heb 9 lijnen getekend met een afstand van 1,5 cm. Dit is ongeveer 1/3 van de stof. Dit doe je naar smaak. Je kunt kiezen voor meer of minder, het is gewoon even proberen wat je zelf mooi vindt. 

lijnen tekenen op de stof voor het rimpelelastiek
lijnen getekend op de stof
Het is lastig te zien, maar als de lijnen getekend zijn dan ziet het er zo uit

Dichtnaaien van de zijnaad

Als je de lijnen getekend hebt en je bent tevreden over het aantal, dan ga je de zijnaad dichtnaaien. Je legt de stof met de goede kanten op elkaar, en speld deze vast. 

Zorg ervoor dat de tunnel netjes tegen elkaar aan ligt en de lijnen op elkaar aansluiten. 

Als je de zijnaad hebt dichtgenaaid, strijk deze dan open. Sla deze stap niet over, want je gaat straks 9 keer over de zijnaad heen naaien. Als deze alle kanten op genaaid is straks, is dat niet netjes. 

openstrijken van de zijnaad

Naaien met rimpelelastiek

Dan is nu de stap gekomen dat je over de lijnen gaat naaien met het rimpelelastiek. 

Als je nog nooit met rimpelelastiek hebt genaaid, dan kun je op het blog ‘naaien met rimpelelastiek’ lezen en zien hoe je dit doet.

Zorg dat je niet aan de stof trekt. Je zult merken dat hoe meer banen je naait, hoe meer je de stof moet begeleiden door de machine. De stof begint door het elastisch naaigaren te trekken. 

Ik heb mijn steeklengte op 3 gehad tijdens het naaien met het rimpelelastiek.

naaien met rimpelelstiek
smocken met rimpelelastiek
Bij baan 9 ziet het er ongeveer zo uit

Elastiek door de tunnel rijgen

Als je alle banen hebt genaaid met elastisch naaigaren dan zie je dat je al bijna de smockjurk in je handen hebt. Alleen aan de bovenkant flubbert deze, omdat er nog geen elastiek in de tunnel zit. 

Voor de lengte van het elastiek heb ik ongeveer 2/3 van de borstomtrek genomen. Dit kan meer of minder, net wat je lekker vindt zitten. Je kunt dit zelf even meten door het elastiek om je borst te doen. Hij moet strak genoeg zitten om de jurk omhoog te houden, maar niet te strak zodat hij afknelt.

Als je de juiste maat hebt, dan maak je aan één einde van het elastiek een veiligheidsspeld en je haalt het elastiek door de tunnel. Naai het elastiek met de hand aan elkaar en naai de tunnel met de had dicht. (dit wordt netter dan wanneer je deze met de naaimachine dicht naait) 

 

Schouderbanden naaien aan het smockjurkje

Tot slot ga je schouderbanden naaien aan de smockjurk. (Dit hoeft niet per se, je kunt de jurk nu ook afzomen en dan is hij klaar).

Ik heb hier twee lapjes stof voor genomen van 6 cm breed. De juiste lengte heb ik nog niet genomen, die meet ik op het lichaam af.

Ik vouw de lapjes stof met de goede kanten op elkaar en naar deze aan één zijkant en één bovenkant dicht. Vervolgens keer ik de stof om. Daarna strijk ik de schouderband, zodat  de naad van de schouderband in het midden zit. Dit valt straks over de schouder.

Vervolgens naai ik de schouderband aan één kant van de jurk vast. Dit doe ik zodat ik de juiste lengte kan bepalen van de banden, en dit vind ik het prettigst om te doen als de jurk om het lichaam zit.

Ik heb de schouderbanden op 4 cm van de buitenkant vastgenaaid. Dit is gebaseerd op maat 110. Voor je eigen maat zou je even moeten nameten waar de schouderbanden precies moeten komen te zitten. Dit zou je ook kunnen doen als je de jurk aan hebt. Wel zo makkelijk.

schouderbandjes zomerjurk
schouderbandjes naaien

Schouderbanden naaien aan het smockjurkje

Tot slot ga je schouderbanden naaien aan de smockjurk. (Dit hoeft niet perse, je kunt de jurk nu ook afzomen en dan is hij klaar).

Ik heb hier twee lapjes stof voor genomen van 6 cm breed. De juiste lengte heb ik nog niet genomen, die meet ik op het lichaam af.

schouderband zomerjurk

Zomen van het smockjurkje

Ik heb de zoom niet afgespeld en gestreken voordat ik deze ging naaien op de naaimachine. 

Voor de rolzoom vouw je de stof twee keer dubbel, en dan naai je deze op het randje van de vouw vast. Het eerste stukje is even priegelen voordat deze goed zit, maar daarna gaat het makkelijk. Nu is je zomerjurk of smockjurkje met rimpelelastiek af! 

schouderband zomerjurk

Ben jij van plan om deze zomerjurk of smockjurkje met rimpelelastiek te maken? Deel deze op de facebookgroep, ik ben benieuwd naar je creatie! 

Videotutorial smockjurkje

Lees verder

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief

Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.

Op dit blog is de disclaimer van toepassing. 

Geef een reactie

Winkelwagen