spelden wonderclips naalden

Spelden of clips – Mijn tips voor spelden en wonderclips

Spelden of clips. Welke hebben jouw voorkeur? 

Ik heb een haat/liefde verhouding met spelden. Regelmatig prik ik in mijn vinger, heb ik de spelden weer de verkeerde kant op gedaan zodat dit problemen geeft met naaien of liggen ze weer allemaal op de grond omdat ik in mijn onhandigheid een stapeltje van tafel afveeg.

Maar toch gebruik ik altijd spelden bij mijn project. Of wonderclips. Dit omdat het mij helpt de stof op de plaats te houden en mij een zekerder gevoel heeft tijdens het naaien. En ze eigenlijk ook wel gewoon handig zijn. 

Naai je met spelden of clips, in dit blog een zestal tips voor het gebruik van deze handige hulpmiddelen!

Mis je nog iets in dit rijtje? Laat het me weten in een reactie onder dit bericht!

Markeringen aanbrengen met spelden

Niet alleen gebruik ik spelden om de patroondelen aan elkaar te naaien, maar ik gebruik ook spelden om markeringen aan te geven. Wonderclips zijn niet zo handig om markeringen aan te geven.

Bijvoorbeeld als ik een keergat heb in mijn project, dan zet ik zowel bij het einde als het begin van het keergat twee speldjes vlak naast elkaar. Dan weet ik als ik daar aankom met de naaimachine, dat ik even moet opletten. Ik heb namelijk wel eens gehad dat ik vrolijk mijn keergat heb dichtgenaaid. En het tornmesje is ook zo een geval waar ik een haat/liefde verhouding mee heb 😊, dus dat doe ik liever niet.

Strijken met spelden

Als je tussendoor je naaiproject strijkt, let er dan op dat je spelden gebruikt die een glazen kop hebben. Glaskopspelden. Spelden met een plastic kopje kunnen smelten door de hitte van het strijkijzer. En dat zou echt zonde zijn op je nieuwe stof.

Over spelden heen naaien

Ik zal het niet snel aanraden. Bij mij is al meerdere malen een naald gebroken omdat ik over een verdwaalde spelt heb genaaid. Wil je toch over je spelden naaien, dan raad ik je aan om daar zeer dunne spelden voor te gebruiken. Je kunt dan koploze spelden hiervoor gebruiken.

Niet te veel spelden gebruiken

Er is ook iets als té veel spelden gebruiken. Als je té veel spelden gebruikt, heb je kans dat de stof juist verschuift of vervormd, de spelden vragen nou eenmaal ruimte.

Magneet

Ik heb een magneet in mijn naaikoffer. In de inleiding vertelde ik al dat ik regelmatig wat spelden van de tafel af schuif. Doordat ik een gekleurd kleed onder de tafel heb liggen, kan ik niet altijd snel de gevallen spelden vinden. En met een klein meisje in huis dat graag op blote voeten loopt, is dat niet handig. Als ik de spelt niet direct kan vinden, dan ga ik met de magneet over de grond langs de plek waarvan ik denk dat de spelt zou kunnen liggen. En 9 van de 10 keer vind ik hem met de magneet vrij snel.

Wonderclips

Ik heb ook wonderclips die ik regelmatig gebruik. Voor sommige projecten vind ik ze fijn, voor andere weer helemaal niet. Het voordeel van wonderclips is dat je ze snel kunt aanbrengen, je kunt er makkelijk meerdere dikke lagen stof mee aan elkaar maken en bovenal, je krijgt geen gaatjes in de stof. Ideaal voor (kunst)leer of andere kwetsbare stoffen. Een nadeel van de wonderclips is dat ze de stof zwaar maken. Dus gebruik ze alleen op projecten waar ze geschikt voor zijn.

Spelden of clips. Welke hebben jouw voorkeur?

Lees verder

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief

Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.

Op dit blog is de disclaimer van toepassing. 

Geef een reactie

Winkelwagen