srtof verven natuurlijke materialen

Stof verven met planten – Zelf je kleding verven met natuurlijke materialen

Stof verven met planten, hoe leuk is dat! Je maakt dus niet alleen je eigen kleding, maar je voorziet die ook nog eens zelf van kleur. En dan bedoel ik niet met de textielverf die je koopt bij de drogist, maar door zelf verf te maken van spullen uit de natuur. Denk bijvoorbeeld aan brandnetels, bietjes of wortels?

Super leuk om te doen, niet alleen zelf maar bijvoorbeeld ook met je kinderen. Hoe magisch is het dat ze kleuren kunnen maken van planten!

Lees in dit artikel hoe je je kleding kunt verven met planten, wortels of kruiden!

Stof verven met planten

Voordat je naar je kast rent om je regenlaarzen of wandelschoenen te pakken is het misschien handig om te weten welke planten, kruiden en knollen je kunt gebruiken. Onderstaand een overzicht per kleur welke producten je ervoor nodig hebt. En zoals je zult lezen, sommige groeien gewoon in je achtertuin!

  • Blauw:  Vlierbessen, rode kool, blauwe bessen
  • Rood: Meekrap (wortel), zuring (wortel), kleefkruid (wortel), walstro (wortel), ossentong (wortel)
  • Roodoranje: Rode biet
  • Roze: kersen, rode rozen, avocadoschillen of avocadopitten
  • Oranje: wortelen, uien
  • Geel: Afrikaantjes (bloem, zelfs uitgebloeid), ui (schillen), goudsbloem, (lintbloemen), saffloer, kurkuma (saffraan wortel), boerenwormkruid (bloeiende toppen), heermoes (verse stengels), jeneverbes (verse geplette bessen), liguster (jonge scheuten en blad)
  • Geelgroen: Vlier (blad), hop
  • Groen: Vrouwenmantel (blad), rode biet (blad), munt (blad), brandnetel (alle delen), liguster (rijpe bessen), mansoor (wortel), vlier (blad), struikheide (verse takjes), spinazie, gras
  • Groengrijs:  Brandnetel
  • Bruin: Zomereik (blad), walnoot (gevallen blad, verse of oude bolsters), braam (jonge scheuten), jeneverbes (gedroogde geplette bessen), kastanjes (groene bolsters), paardenbloem (wortel), uienschillen.
  • Zwart: Moerasspirea (wortel)

Wat heb je nodig om de kleding te verven

  • Ongebleekt katoen of 100% wol
  • De natuurlijke producten om verf te maken
  • Pan (Let op: als je chemisch verf in de pan gaat maken, dan kun je er geen eten meer in maken. Neem dan een oude pan)
  • Kookpot om je kleding uit te koken
  • Bak om in te kleuren
  • handschoenen
  • Zeef
  • Witte azijn

Aan de slag met de natuurlijke materialen om je stof te verven

Planten en andere materialen verzamelen

Als je een kleur hebt uitgekozen, ga je op pad om de materialen te verzamelen. Verzamel ongeveer het dubbele aan gewicht van de producten als het gewicht wat je aan stof hebt om te verven.

Stof voorbereiden

Voordat je aan de slag kan gaan met je verzamelde materiaal, moet je eerst je stof prepareren. Dit doe je door de stof te koken met azijn.

Je doet 1 deel azijn in een pan en vier delen water en brengt dit samen met de stof aan de kook. Laat het een uur koken en daarna afkoelen met de stof nog in de pan.

Verf maken

Vervolgens ga je de verf maken. Dit is het leukste gedeelte, een beetje brouwen boven een heksenketel. Doe al je verzamelde materiaal in een pan en voeg daar het twee keer zoveel water aan toe. Laat dit enkele uren koken, controleer tussendoor of je nog extra water moet toevoegen. En vergeet niet te roeren. Pas op voor je kleding, trek een schort aan en doe handschoenen aan. Vervolgens laat je het mengsel afkoelen en zeef je het.

Nu ben je klaar om te gaan verven. Neem een platte bak en leg daar je textiel in. Vervolgens giet je de verf eroverheen. Voor een lichte kleur laat je het een paar uur zo zitten. Voor een donkere kleur kun je er wel een nacht overheen laten gaan. Het blijft experimenteren qua tijd.

Als je tevreden bent over de kleur, dan kun je de stof gaan uitspoelen. Eerst met warm water en dan steeds met kouder water. Tenslotte geeft je de stof nog een azijnbad zoals je bij stap één ook hebt gedaan. De azijn zorgt ervoor dat de kleur blijft zitten.

Lees hier alles over het juiste garen kiezen.

Verzorging van je stof

Je bent even bezig, maar dan heb je ook wat. Super leuk toch? Om er voor te zorgen dat je nog lang plezier hebt van je geverfde stoffen, was ze op de hand of op een koud programma met vergelijkbare kleuren.

Mocht het verven mislukt zijn? Lees hier hoe je de juiste stofkeuze maakt voor je naaiproject. 

Lees verder

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief

Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.

Op dit blog is de disclaimer van toepassing. 

8 gedachten over “Stof verven met planten – Zelf je kleding verven met natuurlijke materialen”

  1. Hallo, ik heb een wollen trui gebreid en wil deze gaan verven met vllierbessen. Jullie adviseren om de wol eerst te koken voordat je gaat verven. Maar dan krijg ik een gekrompen trui. Betekent dat dat ik de wollen trui niet meer kan verven?

    1. Het klopt dat wol krimpt als het te heet wordt. In natte toestand kun je de trui weer voorzichtig terug rekken naar bijna de oude staat, maar persoonlijk zou ik dat niet doen. Dus ik zou zeggen, de trui is niet zonder risico te verven.

      1. Als wol te warm gewassen wordt en/of met een niet wolwasmiddel ontstaat er niet alleen krimp, maar wordt het vilt. Aan vilt kun je trekken wat je wilt, dat rek je niet meer op.

  2. Ik ben even benieuwd waarom de pan niet meer te gebruiken is na het verfproces. Ik heb net een kurkumaverfbad gemaakt, de pan is vrij van kleurstof (en al was dat niet zo dan is het “maar” kurkuma” 🙂

    1. Naaien-Tutorials

      Je hebt helemaal gelijk! Ik zal het artikel aanpassen, de pan is natuurlijk niet meer te gebruiken bij chemisch verven. Dank je!

    1. Naaien-Tutorials

      Hoi Nanda, sorry dat weet ik niet. Misschien kun je de vraag stellen in de facebookgroep. Daar heb je vaak snel antwoord.

Geef een reactie

Winkelwagen