Wasdroger water kalk strijkijzer

Water uit de wasdroger – Strijken met gedemineraliseerd of kalk arm water uit de wasdroger

Heb jij wel eens gehoord dat het water uit je wasdroger kalk arm is en dat je dat in je strijkijzer kunt doen? Naar aanleiding van mijn blog over strijken zijn er echt ontzettend veel reacties gekomen op de social media groepen waar ik het blog had gedeeld. Super leuk, dat geeft altijd weer motivatie om door te schrijven.
Veel vragen gingen over kalk in je stroomstrijkijzer en hoe je dit kunt voorkomen. Het antwoord daarop is gedemineraliseerd water gebruiken. Ook wel demi-water, osmosewater of strijkwater genoemd. Dit koop je gewoon bij de bouwwinkel, supermarkt of koop een grote jerrycan gedemineraliseerd water online bij mijn favoriete online aanbieder. Scheelt je sjouwen. Iemand opperde ook om het water uit het reservoir van je wasdroger te halen, want dat zou ook gedemineraliseerd water zijn. En die opmerking maakte mij nieuwsgierig om dit verder uit te zoeken. En na wat speurwerk online kan ik je zeggen dat de opmerking deels klopt. Het water uit je wasdroger kan je niet altijd gebruiken voor je strijkijzer. In dit artikel zal ik proberen uit te leggen waarom dat wel of niet kan.

Antikalk systeem

In sommige strijkijzers zit een antikalk systeem. In die strijkijzers moet juist weer gewoon water doen. Als je daar gedemineraliseerd water in zou doen, is dat juist niet goed voor het antikalk systeem. Lees dus altijd goed je gebruiksaanwijzing van je strijkijzer, misschien heb je daar wel zo een systeem inzitten.

Condenswater uit de wasdroger kalk arm

Condenswater uit de wasdroger is arm aan kalk. Dus dat het gedemineraliseerd water is, is niet helemaal waar. De minuscule deeltjes kalk en pluisjes van kleding die in het water zitten, zouden het strijkijzer nog kunnen verstoppen. Ik heb wel eens gelezen dat iemand het water eerst door een koffiefilter doet en dan pas in haar strijkijzer, of het water eerst filtert door een theedoek. Zelf heb ik geen ervaring met wasdrogerwater in mijn strijkijzer, dus ik zou hier geen advies over kunnen geven.

Als je toch het water uit je wasdroger gaat gebruiken, onthoud dan: dit is niet onbeperkt houdbaar. Vervang dus regelmatig het water wat je opgevangen hebt.

Gedemineraliseerd water in je strijkijzer

Per gemeente kun je zien wat de waterhardheid is. 

Als je in een gemeente woont behoorlijk hard water uit de kraan komt, dan zou je bijvoorbeeld 1/3 kraanwater kunnen mengen met 2/3 gedemineraliseerd water. Als het water tamelijk hard is, dan zou je 50/50 kunnen mengen.

Dit is genoeg gedemineraliseerd water voor je stoomstrijkijzer en zo doe je langer met je gedemineraliseerde water.

Wat ik zou doen?

Lekker een jerrycan gedemineraliseerd water kopen. Scheelt je een hoop gedoe. De prijs valt mee en op deze manier doe je veel langer met je strijkijzer. Heb je geen kalkresten meer op je kleding en scheelt een hoop frustratie. 

Lees verder

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief

Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.

Op dit blog is de disclaimer van toepassing. 

 

Bronnen:

https://anjasfoodblog.nl/2017/05/30/mileuvriendelijk-condenswater-droger/geraadpleegd 24-08-2021

https://radio2.be/artikels/moet-je-altijd-gedemineraliseerd-water-gebruiken-voor-je-strijkijzer#:~:text=Condenswater%20van%20je%20droogkast%20of,Gebruik%20dus%20geen%20condenswater! geraadpleegd 24-08-2021

Geef een reactie

Winkelwagen