tips naaien t-shirt

Het perfecte t-shirt naaien, met deze tips lukt het jou ook!

Het naaien van het perfecte t-shirt lijkt makkelijk, maar dat is het niet. Dankzij de 7 tips van Sew4Planet kun jij het straks ook.

Tip nummer 1: naai in de juiste volgorde

Bepaal vooraf de volgorde waarin je gaat naaien. Het is niet perse altijd even handig om eerst bijvoorbeeld de zijnaden vast te maken, voordat je de mouwen erin zet. Of maak je halsboord eens aan het begin, in plaats van op het einde. Als je de volgende volgorde aanhoudt voor het in elkaar zetten van je t-shirt, dan maak jij binnen no time het perfecte shirt.

 • Naai eerst de schoudernaden dicht, en maak dan gelijk je halsboord. Je shirt is nog open, dus je kunt overal perfect bij. Doordat je overal bij kunt, heb je alle ruimte om te werken. Voor een goede pasvorm maak je de halsboord kleiner dan de halsopening. Hoeveel kleiner je deze maakt, is afhankelijk van de stof en hoeveel stretch er in de stof zit. Het advies van Sew4Planet is om 75-80% aan te houden.
 • Probeer eens bij het aannaaien van de mouwen de zijnaad en de mouwen in één beweging dicht te naaien. Vooral bij kindershirtjes geeft dit veel minder frustratie, omdat je anders in een krappe opening de mouwen nog moet inzetten. Het resultaat: strak ingenaaide mouwen!
 • Het zomen van het shirt doe je als laatste. Tenzij je bezig bent met een babyshirt, dan kun je het beste de zomen van de mouwen als eerst af te werken voordat je de mouwen aannaait of de zijnaden dichtmaakt. Het nadeel hiervan is wel dat de zoom minder strak kan zijn, maar dat is een afweging die je kunt maken. Het scheelt in ieder geval een hoop frustratie.

Tip nummer 2: rijg met je naaimachine

De meeste onder ons rijgen de patroondelen  niet voordat ze in elkaar worden genaaid. Vaak gaat dit goed, maar het kan ook wel eens fout gaan. Bijvoorbeeld doordat de stof verschuift. Voor het perfecte resultaat rijg je eerst je kleding voordat je het aan elkaar naait.

Gelukkig kunnen we ook rijgen met de naaimachine. Scheelt een hoop tijd en frustratie. Zet je steeklengte op de grootste steek en verlaag je bovenspanning naar 2,5. Met een beetje oefening rijg je straks als een pro!

En als je de rijgnaden eruit wil trekken, doe dit dan met de onderdraad. Deze gaat namelijk niet door de stof heen, dus je trekt deze zo los. Gebruik een lekker opvallende kleur voor je onderdraad, dan heb je de rijgnaden er zo uit.

Tip nummer 3: Vermijd bobbels

Strijken, strijken, strijken. Dat is het devies door strakke en platte naden die je amper ziet.

Gelockte naden knip je voorzichtig in en leg je langs elkaar heen in plaats van over elkaar heen. Pas op dat je niet te ver knipt, anders knip je zo je naad weer open.

Bij verschillende stoflagen met een gelockte naad leg je de dikke naden ook netjes langs elkaar. Als je ze op elkaar legt krijg je bobbels. Ook zal je naaimachine minder moeite hebben met het erover geen gaan. Minder gebroken naalden + minder gebroken draden = minder frustratie.

Tip nummer 4: Locken met je naaimachine

Niet iedereen heeft een (dure) lockmachine in huis, en soms is dat ook helemaal niet nodig. Heb je wel eens gekeken of jouw machine een locksteek heeft?

Een locksteek is in tegenstelling tot een zigzagsteek rekbaar. Locken met je naaimachine zorgt dus niet alleen voor een mooi afgewerkte steek, maar hij is ook nog eens rekbaar.

Tip nummer 5: Dubbeltransport voor tricot

Met de meeste naaimachines kan het lastig zijn om sommige rekbare stoffen te naaien. Denk aan: tricot, jersey en gebreide stoffen. Dit komt doordat je transport de stof kan uitrekken.

Een dubbelstransportvoetje kan een oplossing bieden tegen dit probleem. Vele merken bieden deze voetjes, let wel op: de kwaliteit verschilt per merk.

Tip nummer 6: Weinig ruimte bij smalle boordjes

Als je weinig ruimte hebt om te werken, dan is het vaak lastig om met een tweelingnaald te werken. De oplossing hiervoor kan zijn dat je met het afwerken van de mouwen het t-shirt binnenstebuiten naait. Dit levert vaak meer ruimte op.

7. Rechte stukjes naaien ook een rondje

Als je een rondje naait, bijvoorbeeld bij de hals, dan kun je steeds kleine stukjes recht naaien terwijl je de stof recht tegen je naadwaarde houdt. Op deze manier kun je in een rondje toch een recht stiksel naaien en werk je hem mooi af.

Nog een tipje: een rondje bestaat uit kleine rechte stukjes, dat kun je ook toepassen als je gaat naaien. Als je steeds een klein stukje naait terwijl je de stof recht tegen je naadwaarde lijntje houdt, kan je netjes in een rondje toch een recht stiksel naaien.

Lees verder

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief

Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.

2 reacties op “Het perfecte t-shirt naaien, met deze tips lukt het jou ook!”

 1. Hey Linda, dit is mooi overzichtelijk en fijn geschreven.
  Ik heb een opmerking over een foutje in de tekst:
  Tip nummer 6: Weinig ruimte bij malle boordjes
  Ik denk dat je Smalle boordjes bedoelt?
  Heidi

Geef een reactie

Winkelwagen