tips naaien beginnen naaimachine

10 Tips om jouw naaiwerk makkelijker te maken

Er zijn altijd wel van die trucjes die je maar moet weten. Soms krijg je van die tips waarbij je denkt, had ik dat maar eerder geweten, dan had me dat een hoop tijd en soms frustratie gescheeld. Zo heb ik zelf heel veel aan tip 3 gehad.
Daarom heb ik mijn tips voor jullie op een rij gezet, hopelijk heb je er wat aan. En heb jij nog een tip? Laat deze dan achter in de reacties onder dit bericht, wie weet maak je daar weer een ander heel gelukkig mee.

Tip 1:     Uitwasbare stiften voor kinderen van de Ikea

Kinderstiften zijn vaak uitwasbaar. Daarom zijn deze heel goed te gebruiken op je stof voor het aftekenen en markeren van bepaalde onderdelen. Test de stiften altijd wel eerst op een klein stukje van je stof. Want o wee als het toch niet goed uitwasbaar blijkt te zijn. (Is mij nog nooit overkomen, maar je weet maar nooit). Deze stiften zijn een goedkope oplossing voor de duurdere uitwasbare patroonstiften.

Kledingkrijt vind ik zelf niet echt praktisch. Met mijn arm veegde ik dit steeds weg.

Tip 2:     De puinzakken van de action

Wil je een patroon meerdere malen gebruiken, dan is patroonpapier niet altijd de oplossing. Als je zelf patronen tekent, dan kun je dit goed op karton doen. Maar als je patronen of patroondelen wil overtrekken, dan zijn de puinzakken van de action een goede oplossing. Ze zijn doorzichtig en stevig. Zo kun je je patroon makkelijk vaker gebruiken zonder dat hij scheurt.

Tip 3:     Magneetjes op je schaar

Met deze tip ben ik zelf echt ontzettend blij geweest. Kleine ronde magneetjes op je schaar. Met deze magneetjes op je schaar, kun je je patroondelen direct met naadtoeslag uitknippen. Hoe handig is dat. Ik was normaal veel tijd kwijt met het aantekenen van de naadtoeslag als ik mijn patroon op de stof had vastgespeld. En niet bepaald mijn favoriete klusje ook moet ik bekennen. Daarom wil ik jullie deze tip zeker niet onthouden.

Deze magneetjes heten naadtoeslagmagneetjes en je kunt ze onder andere kopen bij Bol.

Tip 4:     Was altijd je stof

Dit weten jullie denk ik allemaal wel. Maar toch wil ik het gezegd hebben. Ik heb het zelf heel lang niet gedaan. Waarom? Omdat ik gewoon veel te ongeduldig ben en vaak direct al wil beginnen met mijn project. En dit is heel lang goed gegaan. Tot dit op een dag niet meer goed ging en ik kan je vertellen: Dan baal je als een stekker.

Dus lekker eerst wassen die stof, dan is de krimp er uit.

Tip 5:     Leg alles klaar wat je nodig hebt

Nog een tip waarvan je misschien zou denken, wat heb ik hier nou aan. Maar werken in een opgeruimde werkomgeving met de spullen bij de hand, zorgt ervoor dat je sneller en netter werkt. Je hoeft niet steeds te zoeken naar de juiste spullen, of spullen opzij te schuiven omdat je geen ruimte hebt. Kortom, minder frustratie en meer plezier.

Tip 6:    Rolmes

In mijn blog: Scharen waar zijn ze genipt voor heb ik het ook al over het rolmes gehad. Met het rolmes kun je sneller en netter je patroondelen uitsnijden. Het vergt enige oefening, maar zodra je het onder de knie hebt wil je niet anders meer.

Tip 7:    Gewichten op patroondelen

Net zoals tip 1 vind ik dit zelf ook een hele prettige tip. In plaats van je patroondelen vast te spelden aan de stof, kun je ze met gewichten op hun plaats houden. Dit scheelt een hoop tijd. Je kunt er speciale gewichten voor kopen, maar zelf gewichten maken is natuurlijk veel leuker. Dit kun je doen door zakjes te naaien die je bijvoorbeeld kunt vullen met zand of spliterwten. Heb je gelijk een leuke bestemming voor je reststof.

Tip 8:     Meetlint op je naaitafel plakken

Deze tip is niet zo handig als je naait aan de keukentafel, maar als je je eigen naaitafel hebt dan is het plakken van een meetlint op je tafel niet eens zo een gek idee. Zo kun je snel kleine dingen op- of nameten.

Tip 9:     Gebruik altijd de juiste naalden, garen en naaivoet

Controleer altijd of je de juiste naald in je machine hebt gestopt. Je kunt in het blog welke naald gebruik je bij welke stof vinden welke naalden je moet gebruiken bij de stof die je voor je project hebt gekozen.

Daarnaast is het belangrijk dat je de juiste garen gebruikt én het juiste naaivoetje. Over het juiste garen kun je meer lezen in het blog welk naaigaren moet je kiezen.

Tip 10:  Zet oude kledingstukken om in iets nieuws

Gooi oude kledingstukken niet weg, maar haal ze uit elkaar en gebruik ze als patroondelen voor een nieuw kledingstuk. Je leert hier niet alleen ontzettend veel van, maar je zet ook je oude kledingstuk weer om in iets nieuws. Win-win zou ik zeggen.

Lees verder

Een pietenmuts zelf maken op de naaimachine is helemaal niet …

Kies je nou een stretch naald of een universele naald? …

Om uit te vinden welke maat patroon je moet overtrekken …

Hoe leuk is dat! Als je niet alleen je eigen …

In dit blog leg ik je uit hoe ik van …

Er zijn altijd wel van die trucjes die je maar …

Deze keer in ‘aan het woord‘ laten we Janine Kallenbach …

Een lockmachine, een prachtig apparaat om je randen af, rolzomen …

Welke stof is het beste voor een jurk? Of welke …

Is jouw schaar bot en heb je er wel eens …

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief

Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.

4 reacties op “10 Tips om jouw naaiwerk makkelijker te maken”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen