upcycle t-shirt

Upcycle een t-shirt – In 10 minuten een uniek T-shirt

Ik vind het ontzettend leuk om van oude kleren of van goedkope kleren een ander kledingstuk te maken. Upcyclen van kleding heet dat. En laatst heb ik voor mijn upcycle project een T-shirt van mijn dochter gepimpt. Voor mijn upcycle projecten duik ik vaak een kringloop in om te zoeken naar producten die ik kan gebruiken. Vaak hebben kringloopwinkels grote fournituren afdelingen en rekken vol met stof. (Ik hou van de jaren ’80 stoffen die hier vaak volop te vinden zijn)

Voor dit upcycle project heb ik gezocht naar kant. Het T-shirt had ik al in de kast hangen. Kant kan een dure β€˜stof’ zijn in de stoffenwinkel. Helaas vond ik in de kringloop geen kanten coupon, maar wel een kanten gordijn. Zo een gordijntje wat in de jaren ’80 vaak in kinderkamers hing. Ergens halverwege het raam. (En bij sommige oma’s nog steeds in het keukenraam ;)) Dit gordijntje heb ik op de kop getikt voor minder dan twee euro, gecombineerd met een T-shirt van de Zeeman en afgewerkt met baisband van de action. Zo heb ik voor een paar euro een uniek T-shirt gemaakt voor mijn dochter.

Ik heb er ook een video tutorial over gemaakt die je kunt bekijken.

Voordat je begint met dit project is het goed om te weten dat je een T-shirt moet gebruiken die te groot is. Dit is belangrijk omdat het kant en de baisband niet rekt. Als je geen groot T-shirt gebruikt, dan is het lastig om te armen erin te krijgen. Als je liever niet een te groot T-shirt gebruikt, dan zal je meer kant moeten gebruiken (het kant rimpelen) en elastisch band om te bevestigen.

Kant op maat knippen

Het kant heb ik gemeten door de onderkant van het T-shirt op het kant te leggen en de lengte daarvan twee keer te nemen. Daarbij heb ik nog een aantal centimeter genomen voor de naadtoeslag.

T-shirt aftekenen
T-shirt knippen

Kant op maat knippen

Het kant heb ik gemeten door de onderkant van het T-shirt op het kant te leggen en de lengte daarvan twee keer te nemen. Daarbij heb ik nog een aantal centimeter genomen voor de naadtoeslag.

Kant knippen

Het kant aftekenen op het T-shirt

Vervolgens heb ik het kant onderaan het T-shirt gelegd en vastgespeld. Aan de bovenkant van het kant heb ik aan beide kanten 1 centimeter naadtoeslag afgemeten en vanuit daar een schuine lijn naar de onderkant getrokken. Het kant loopt dus een beetje wijd uit aan de onderkant. Vervolgens heb ik dit uitgeknipt en vastgenaaid met de lockmachine.

De naden van de lock knip ik niet helemaal af bij het kledingstuk, maar ik maak nog een langere streng. Dan haal ik de naden los aan het einde en leg er een knoop in. Zo gaan de naden niet meer los.

Het kant aan het T-shirt naaien

Als het kant aan de zijkanten dicht is genaaid, dan kan het kant aan het T-shirt bevestigd worden. Dit doe je door het T-shirt in het kant te leggen. De stoffen liggen met de goede kant op elkaar.

Ik heb deze weer met de lockmachine aan elkaar bevestigd.

kant op t-shirt leggen

Baisband bevestigen

Op zich ziet het T-shirt er al leuk uit, maar ik vind dat het baisband het T-shirt afmaakt. Het T-shirt krijgt zo een vrolijke noot πŸ˜‰

Het baisband heb ik met de naaimachine zowel aan de bovenkant als de onderkant vast gestikt.

baisband spelden
baisband naaien

Door het gebruik van de lockmachine was dit T-shirt binnen een handomdraai klaar. En mijn dochter is er ontzettend blij mee. Hij staat erg stoer boven een spijkerbroek!

Video tutorial

Lees verder

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief

Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.

Op dit blog is de disclaimer van toepassing.Β 

Geef een reactie

Winkelwagen