overlock hulp problemen

lockmachine overlock coverlock – Verschil tussen een overlock en een coverlock

Lockmachine, overlock, coverlock. Wat is het verschil tussen de lockmachines? De overlock en de coverlock lijken veel op elkaar, maar toch doen ze hun werk een beetje anders. Zelf wist ik heel lang het verschil niet tussen die twee machines en dacht ik dat ik met een overlock ook kon naaien.

En dat kan in principe ook, zal je verderop lezen maar daar is hij niet het beste in. Daar is de coverlock dan weer beter in.  

De overlock

De overlock dient er voornamelijk voor om de randen van je stof af te werken. Dit kan je doen met één of meerdere lagen stof. Naast dat hij de randen van je stof afwerkt, snijdt hij ook nog een stuk van je stof af. Zo krijg je strak afgewerkte randen aan de binnenkant van je kleding. Naden die afgewerkt zijn met een overlock hebben een professionele uitstraling. Met de overlock kun je ook mooi rolzomen maken.

Er bestaan overlockmachines met verschillend aantal draden.

Drie-draads lockmachine

Met deze machine kun je alleen overlocken, dus de naden netjes afwerken zodat deze niet gaan rafelen.

Vier-draads lockmachine

Deze kan overlocken en heeft daarnaast nog een rechte steek. Je kunt hiermee ook stoffen aan elkaar naaien. Maar omdat deze maar één rechte steek heeft, is het raadzaam om met de normale naaimachine overal nog een rechte steek bij te zetten.

Vijf-draads lockmachine

Deze werkt hetzelfde als de vier-draads overlockmachine, maar geeft ook nog een extra rechte steek. Een veiligheidssteek.

Lees hier hoe je binnen 10 minuten een T-shirt maakt op je lockmachine

De coverlock

Wat een coverlock doet is een rechte steek naaien aan de goede kant van de stof en een coverlocksteek maken aan de verkeerde kant van de stof. Twee rechte steken aan de goede kant van de stof. Dit zie je bij je zomen van T-shirts of blouses die je in de winkel hebt gekocht. De steek is uiterst rekbaar. De coverlock wordt onder andere gebruikt voor het naaien van zomen, platte naden en decoratieve steken.

Garen voor de lockmachine

Je kunt niet met normaal garen naaien op een lockmachine. Er gaan grote klossen lockgaren op, die niet sterk genoeg zijn om te naaien op je gewone naaimachine (alhoewel sommigen dit wel doen en dat helemaal prima vinden), maar wel sterk genoeg zijn als ze gebruikt worden op de lockmachine. 

Kortom:

Een lockmachine stijdt en lockt

Een coverlockmachine stikt en lockt.

Welke lockmachine heeft jouw voorkeur? De overlock of de coverlock?

Heb je problemen met je lockmachine, lees het blog Overlock slaat steken over. Of het blog; Problemen met je lockmachine, zo los je ze op.

Lees verder

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief

Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.

Op dit blog is de disclaimer van toepassing. 

Geef een reactie

Winkelwagen