Vlieseline is een versteviging of tussenvoering die je tijdens het naaien in je stof kunt verwerken. En iedereen die kleding maakt, krijgt vroeg of laat met vlieseline te maken. Misschien als je een blouse maakt, dan zou je voor de kraag een versteviging kunnen gebruiken. Je past dan vlieseline of tussenvoering toe. Of wellicht gebruik je de tussenvoering voor de tailleband voor je broek of rok.
Maar voordat ik verder ga met dit artikel, moet eerst het volgende duidelijk worden: Eigenlijk bedoel je geen vlieseline, maar heet de versteviging ‘tussenvoering’. En toevallig is er een tussenvoering van het merk Vlieseline. Alleen is de term vlieseline voor de tussenvoering zo ingeburgerd, dat bijna iedereen vlieseline zegt als ze tussenvoering of versteviging bedoelen. Net zoiets als bij de luxaflex. Als je dat zegt weet iedereen dat je horizontale jaloezieën bedoelt. Maar eigenlijk is het een merknaam.
Soorten vlieseline
Er zijn verschillende soorten vlieseline. Zo heb je strijkbare en niet strijkbare vlieseline. De strijkbare vlieseline zegt het al, die kun je op de stof strijken. De niet strijkbare dus niet. Deze stik je aan de verkeerde kant van de stof. Het meest populair is de strijkbare vlieseline, maar deze kun je niet altijd gebruiken. Als je bijvoorbeeld stof met structuur hebt, dan kan het zijn dat de plakvlieseline niet goed hecht.
Ook kun je de vlieseline in zowel zwart als wit kopen. Werk je met donkere stoffen dan kies je voor de zwarte tussenvoering en werk je met witte of lichte stoffen dan kies je voor de wisse tussenvoering.
Rekbare vlieseline
Deze vlieseline is voor rekbare stof. Als je deze gebruikt, moet je er goed op letten dat deze dezelfde kant op rekt als de stof rekt. Wanneer je dit in de verkeerde rekrichting plakt, dan rekt de stof niet meer.
Vliesofix
Vliesofix plakt aan twee kanten. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken om zelf applicaties te maken en op een kledingstuk te plakken. De Vliesofix geeft een mooi glad resultaat. Je zou in plaats van Vliesofix ook textiellijm kunnen gebruiken, maar dan heb je kans op oneffenheden.
Geweven en non-waven vlieseline
De naam zegt het eigenlijk al, de ene variant is geweven en de andere niet. Het is belangrijk dat als je de geweven vlieseline koopt, dat je bij het knippen daarvan goed op de draadrichting let.
Vlieseline-band
Je hebt een variant met voor-geperforeerde lijnen, deze gebruik je bij het maken van een tailleband. Dit is handig, omdat de vouwlijnen al in de vlieseline zijn aangegeven. Je strijkt deze op je band en dan is het makkelijk deze te vouwen. Als je dit doet heb je een stevige en strakke tailleband.
Je hebt ook vlieselineband zonder lijnen, deze gebruik je bijvoorbeeld voor tashengsels.
Volumevlies
Dit gebruik je voor de vulling van bepaalde kledingstukken (wanten, winterjas oid) of bij het quilten. Deze heb je ook zowel strijk- als naaibaar en is verkrijgbaar in verschillende diktes. In de opsomming onderaan kun je verschillende diktes volumevlies vinden.
Kantenband
Om te voorkomen dat naden gaan rekken en uit model raken, kun je er kantenband op strijken. Als je eerst kantenband op de naden strijkt voordat je deze naait, voorkom je dat de naden uitrekken. Als je kantenband gebruikt bij een ronde naad, dan moet je kantenband in plooitjes rondleggen. Je mag nooit hoekjes uit de kantenband knippen, zo verliest de naad zijn stevigheid en kan deze alsnog uitzakken.
Oplosbaar vlies
Soms heb je te maken met stoffen die erg lastig zijn om te naaien, bijvoorbeeld tule, kant of een heel rekbare stof. Je kunt hiervoor oplosbaar vlies gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de stof goed te naaien is en verdwijnt weer nadat je het kledingstuk gewassen hebt.
Welke vlieseline heb je nodig voor je stof?
- H180 voor soepele stoffen
- H200 voor soepele en lichte stoffen
- H250 middelzware stoffen.
- G405 universele vlieseline.
- H410 voor lichte tot zware stoffen
- H606 stretch
- H608 veel stretch
- G785 geweven soort vlieseline. Voor soepele en rekbare stoffen
- F220 dunne stoffen
- LE420 leer, suède en lakstoffen
- 280 midden-zwaar volumevlies
- P140 zwaar volumevlies
Lees verder
Tip van Janine: super snel rimpelen
Deze keer in ‘aan het woord‘ stellen we je voor
Water uit de wasdroger – Strijken met gedemineraliseerd of kalk arm water uit de wasdroger
Heb jij wel eens gehoord dat het water uit je
Alles over verschillende soorten vlieseline, versteviging en tussenvoering. En wanneer je dit gebruikt
Vlieseline is een versteviging of tussenvoering die je tijdens het
Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief
Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.
Op dit blog is de disclaimer van toepassing.