Een patroon van een rok tekenen op je eigen maten is niet moeilijk.
In deze tutorial leer je hoe je op je eigen lichaamsmaten een patroon van een rok tekent, namelijk de vierbaansrok. Zo past deze rok jou perfect!
Een vierbaansrok vind ik mooi om te maken met een effen stof, of (nep) leer. Doordat je een naad aan de voorkant en achterkant hebt, breekt dit de effen stof.
In de video wordt eerst stap voor stap uitgelegd hoe je het patroon van de rok tekent. Daarna kun je de rok in elkaar zetten met behulp van de werkbeschrijving met van foto’s.Â
Benodigde maten:
- Taillewijdte
- Heuphoogte
- Heupwijdte
- Roklengte
Lees hier hoe je deze lichaamsmaten opmeet.
Benodigdheden materiaal voor de rok die ik gemaakt heb:
- Dikke stof (ik heb gekozen voor een gebreide stof)
- Tailleband vlieseline
- Sluiting (knoop of haakje)
- Rits
De bovenstaande benodigdheden zijn nodig voor mijn exemplaar rok. Als je kiest voor bijvoorbeeld een rekbare stof, dan is een elastiek in de taille voldoende.
Patroon tekenen
De patroondelen van de rok op de stof leggen
Het patroondeel van de rok moet in totaal vier keer uitgeknipt worden. Dit doe je door de stof dubbel te leggen en het patroondeel erop te leggen. Dit herhaal je vervolgens één keer.
Je knipt je getekende patroon dus twee keer uit op dubbele stof. Let op de draadrichting!
Als je dit gedaan hebt ga je de zijkanten en onderkant zigzaggen of locken. Dit doe je opdat de stof niet gaat rafelen.
De bovenkant hoef je nog niet te zigzaggen of locken, want deze werk je af met een tailleband.
Patroondelen aan elkaar naaien
Je gaat nu de delen aan elkaar naaien. Dit doe je door de goede kant van twee delen op elkaar te leggen en aan één kant vast te naaien. De andere kant naai je aan het volgende deel vast. Zo naai je vier delen aan elkaar, maar laat de laatste naad open. Je naait de patroondelen aan elkaar met 2 cm naadtoeslag.
Let op voordat je de rok dichtnaait. Want in de laatste naad moet een rits geplaatst worden.Â
Rits in de rok zetten
Speld de laatste naad van de rok weer met de goede kanten op elkaar vast.Â
Leg de rits met de goede kant naar boven op de naad. Ik gebruik hier niet de volledige lengte van de rits, omdat dit rokje bestemd is voor een 5-jarige. Dan zou de rits te lang zijn. Ik heb dus gemarkeerd tot waar ik wil dat de rits komt. Deze markering neem ik ook met krijt over op de rok.
Bij een lange rok waar je de rits helemaal gebruikt, zet je een markeerteken op de rok zelf vlak boven het ijzeren stukje aan de onderkant van de rits. Haal de rits nu weer weg.
Op de plek waar de rits straks komt, naai je de zijnaad dicht met de grootste steek die op je naaimachine zit. Als je bij je markeringspunt bent gekomen, hecht je de naad af. Daarna naai je de rest van de zijnaad dicht met een normale steek.Â
Vervolgens strijk je alle naden open.Â
Rits vastrijgen
Als je alle naden hebt open gestreken, rijg je de rits vast op de plek die je eerder hebt bepaald. De markering geef je aan met een rijgsteek die je doorsteekt naar de goede kant van de stof. Zo zie je straks goed tot waar je moet naaien.Â
Als de rits goed op zijn plek zit, keer je de rok weer om met de goede kant naar voren. Want je naait de rits aan beide kanten op de goede kant van je stof vast.
Het ristvoetje
Voor het vastzetten van de rits gebruik je een ritsvoetje. Voel nu met je voetje waar de tandjes van de rits zitten en zet je voetje zo dicht mogelijk tegen de tanden van de rits aan. Zorg dat je naald aan de goede kant staat en naai de rits vast.
Dit doe je aan beide kanten. Omdat ik de rits korter heb gemaakt, heb ik met de hand wat steken aangebracht op de markeringsplek, zodat de runner van de rits niet verder naar beneden kan. Je kunt door de rijgsteek goed zien tot waar ik mijn rits wil hebben.
Als je de rits hebt vastgenaaid aan beide kanten, kun je met een tornmesje de grote steek lostornen en je rits komt tevoorschijn. Doe dit met het plastic balletje naar beneden, anders kun je de rits beschadigen.Â
Als je bang bent dat je doorschiet, dan kun je aan het einde spelden overdwars plaatsen.Â
Tailleband aanzetten
Voor de tailleband heb je geen patroon getekend, dit is ook niet nodig. Je gebruikt het restant van de stof en de vlieseline.
In deze werkbeschrijving wordt gebruik gemaakt van vlieseline voor tailleband. Deze heeft door middel van gaatjes al vouwlijnen. Lekker makkelijk. Ook zorgt de vlieseline ervoor dat de tailleband mooi stevig wordt.Â
De afmeting die je nodig hebt is de op het lichaam gemeten taillewijdte + 3 cm voor de onderslag (dat is waar je knoop of haakje komt). Dan tel je daar nog 2 cm bij voor de naadwaarde en nog 2 cm voor speling. In totaal tel je er dus 7 cm bij.
Dus als je een taillewijdte hebt van 60 cm dan meet je aan tailleband af: 60+3+2+2= 67 cm. Knip deze band af.
Pak nu het restant van de stof en strijk de afgeknipte vlieselineband op de verkeerde kant van de enkele stof. Druk met het strijkijzer stevig op de vlieseline en houd deze enkele seconden stil. Beweeg het ijzer niet heen en weer. Anders loop je het risico dat het vlieselineband gaat verschuiven.Â
Tailleband uit de stof knippen
Als je de tailleband hebt opgestreken kun je hem uit de stof knippen. Teken je de vanaf één uiteinde de 3 cm onderslag af plus 1 cm naadtoeslag, dus in totaal 4 cm af.Â
Keer nu de rok om zodat je de goede kant naar buiten hebt. Speld de tailleband aan de rok vast. De goede kanten van de stof tegen elkaar. Je begint met spelden bij de rits. Leg de tailleband met de markering bij de rits, er steekt dus vier cm tailleband uit.Â
Knip je de band op maat als je aan de andere kant bent aangekomen. Doordat je extra centimeters hebt genomen voor speling, kom je nooit band te kort. Je laat dus aan de andere kant 1 cm uitsteken, dat is de naadtoeslag.
De tailleband naai je vast in het rijtje gaatjes in de vlieseline. Dit is op één centimeter (je naadtoeslag)
Als de band is vastgenaaid keer je de band om en dan ziet het er zo uit vanaf de goede kant van de stof.
De band keren
Keer nu je rok weer binnenstebuiten.
Nu vouw je de tailleband om op de middelste stippellijn met de goede kanten op elkaar. Bij de uiteinden naai je de band naar beneden dicht, doe dit zoals aangegeven op onderstaande foto’s. Je knipt daar de naadwaarde korter en de hoeken rond je af met de schaar. Daarna kun je de band keren. Je zult zien dat je al mooie uiteinden hebt aan je band. Als de hoeken nog niet scherp zijn, kun je voorzichtig met je schaar de hoek verder uitduwen.
Doe dit voor beide uiteinden. Knip vervolgens de naadtoeslag rondom korter, omdat de band straks omgedraaid wordt en rondom in het stiksel tussen de rok en de tailleband wordt vastgenaaid. Hoe minder dik de stof daar is, hoe makkelijker dit gaat.
Tailleband afwerken
Nu de uiteinden netjes zijn afgewerkt en de naadtoeslag is bijgeknipt ga je de tailleband rondom vastmaken.
Zorg ervoor dat je de tailleband nu netjes vouwt met de goede kant van de stof naar buiten. De naadwaarde aan de onderkant vouw je op de stippellijn naar binnen. Die verdwijnt nu naar de binnenkant van de tailleband. De tailleband is vrij stug en het blijft wel goed zitten. Je kunt er voor kiezen om nog een keer te persen met je strijkijzer, dan blijft hij helemaal goed zitten en krijg je een mooie scherpe rand.Â
Je speldt aan de binnenkant van de rok de naar binnen gevouwen tailleband vast en gaat naaien aan de buitenkant van de rok (goede kant van de stof). (Zie onderstaande afbeeldingen). Daarom is het belangrijk dat je nu de tailleband vastspeldt met koploze spelden. Anders gaat het voetje van je naaimachine er moeilijk overheen. Je kunt tijdens het naaien namelijk de spelden niet verwijderen.
Het vastnaaien van de tailleband doe je in hetzelfde naad waarmee je de tailleband als eerste mee aan de rok hebt vastgezet.
Afwerken en haakje bevestigen
Let erop bij het vastspelden dat de naadwaarde netjes naar binnen is gevouwen.
Zorg dat je naald precies door de bestaande naad gaat, dit ziet er uiteindelijk heel netjes en gaaf uit. Je stopt met de band vastnaaien bij de rits. Voor de netheid naai je de overslag aan de onderkant even met de hand dicht. (Zoals je kunt zien ben ik wel doorgegaan met de naaimachine, ik vind dat namelijk zelf niet zo storend bij een grove stof). Naai met de hand een haakje vast aan de tailleband en hij is super netjes afgewerkt! Je kunt er ook voor kiezen om een drukker of een knoop te plaatsen. Net wat je zelf makkelijker of mooier vindt.
Zoals je op de foto kunt zien heb ik niet voldoende naadwaarde weggeknipt. Ik had ook beter voor zwarte vlieseline tailleband kunnen kiezen met deze kleur stof.
Zomen
Tot slot ga je de rok omzomen. Dit doe je op 3 centimeter van de onderkant. (Pas eerst de rok en kijk of je de lengte goed vindt; je kunt de zoom altijd korter maken. Daarom heb je 3 cm zoom genomen, lekker ruim).
Strijk vervolgens de rok naar binnen om op de juiste roklengte. Hiertoe kun je eventueel een reep karton van 3 centimeter breed gebruiken. Hiermee kun je makkelijk de rok rondom persen, zonder dat je steeds hoeft te meten. Dit was een super handige tip van Veronica! (Aan het woord)
Kies zelf hoe je de zoom van de rok wil afwerken. Zelf heb ik gewoon rondom gestikt, omdat de rok is voor mijn 5 jarige dochter. Dan moet hij een beetje stevig zijn. Netter is natuurlijk een blinde zoom of met een sierstiksel zoals een tweelingnaald.Â
Trouwens, ook zie je nog in de voorbeeldfoto dat ik een roze sierrand heb gezigzagd om de tailleband. Dit breekt de rok een beetje. Al was het bij mij meer noodzaak dan nut. Ik was iets te fanatiek geweest met mijn schaar.
Succes met het in elkaar zetten van je rok! Ik ben benieuwd naar je creatie!
Andere varianten
Natuurlijk kun je deze rok ook in een andere stof maken, of in een rekbare stof zodat je geen rits nodig hebt en je de tailleband kunt vervangen door elastiek. Janine heeft hier een handige tip voor gegeven in ‘Aan het woord‘. Alle variaties zijn mogelijk.
Zelf maak ik hem graag van nepleer. Dan vind ik de banen mooi uitkomen. Ik maak dan geen tailleband maar doe er alleen een beleg in.Â
Doordat deze rok extra naden heeft, kun je ook nog wat leuks doen met de naden. Bijvoorbeeld zoals in onderstaande video.
Varieer en experimenteer! Dat is het leuke van je eigen patroon tekenen.
Lees verder
Tip van Linda: doe meer met elastisch naaigaren
Deze keer in ‘aan het woord‘ laten we Linda van
Patronen tekenen op schaal met een Studio Metermaatje of Studio Schaalmaatje
Als je zelf patronen tekent (of wil gaan beginnen met
Naaien met een tweelingnaald
Een tweelingnaald zijn eigenlijk twee naalden die aan elkaar vast
Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief
Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.
Op dit blog is de disclaimer van toepassing.Â