Er zijn een hele hoop verschillende garen op de markt, maar hoe kies je nu het juiste naaigaren? De twee bekendste zijn Amann-Mettler en Gütermann. Persoonlijk gebruik ik het liefst de garen van deze twee merken. Gewoonweg omdat er zoveel keuze is in kleur en soort én ook omdat ik niet wil naaien met een lage kwaliteit garen. Ik zeg daarmee absoluut niet dat andere merken van een lage kwaliteit zijn, maar met deze twee merken weet je gewoon zeker dat je een goede kwaliteit garen te pakken hebt. Garen van een ander merk of merkloze garen gebruik ik voor projectjes om te oefenen.
Net zoals het erg belangrijk is dat je de juiste naald gebruikt tijdens het naaien, is het ook belangrijk dat je het juiste garen gebruikt. Want net als naalden, kan het verkeerde garen ook breken tijdens je naaiproject.
De keuze van je garen is afhankelijk van de stof. Om een hoop frustratie te voorkomen, hier een overzicht welk naaigaren je waarvoor kunt gebruiken. De naaigaren die ik in dit blog noem, zijn sowieso te koop van Amann-Mettler en Gütermann. Of andere merken deze garen ook verkopen, durf ik niet met zekerheid te zeggen. Laat je hierover adviseren in de winkel waar je je garen koopt.
Allesnaaigaren
De allesnaaigaren is bijna voor alle stoffen geschikt, ook voor strechstoffen. Dit garen is gemaakt van polyester, is sterk en krimpt niet. Ook is het een glad garen, waardoor het niet snel in de knoop raakt. Hierdoor is hij ook voor bijna alle steken geschikt. De naald vanaf maat 60 is geschikt voor dit garen.
Super sterk (alles)naaigaren
Dit naaigaren kies je als je met zwaardere stoffen gaat werken, voor het aanzetten van knopen en decoratiestiksels. Of voor het naaien van tentdoek. Sommige naaimachines hebben moeite met het dikkere garen, dan kun je het dikkere garen het beste als bovendraad gebruiken en normaal garen voor het onderdraad. De naald vanaf maat 75 is geschikt voor dit garen.
Rijggaren
Niet het meest favoriete onderdeel voor velen, maar soms wel noodzakelijk. Rijgen. Rijggaren is specifiek bedoeld voor het tijdelijk aan elkaar hechten van patroondelen, het doorstaan van je patroon op de stof of het vastzetten van onderdelen zoals een rits zodat deze niet verschuift tijdens het naaien. Rijggaren is dikker dan allesgaren en veel minder sterk. Ook is rijggaren een stuk goedkoper dan ander garen. Rijggaren is niet geschikt voor ander werk dan rijgen. Als je je patroondelen aan elkaar gaat hechten, gebruik dan een afwijkende kleur rijggaren, dit scheelt een hoop frustratie bij het verwijderen ervan.
Katoengaren
De naam zegt het al, dit garen is van katoen gemaakt. Dit garen gebruik je voor katoenen stoffen of stoffen waar weinig tot geen rek in zit. Bijvoorbeeld linnen. Als je dit garen gebruikt bij strechstoffen, dan zal het garen breken.
Katoen garen kan krimpen tijdens het wassen, de stof gaat dan rimpelen. Het kan zijn dat je dit effect juist wil bereiken, gebruik dat dit garen met een niet krimpende stof. De naald met maat 60/80 is het meest geschikt voor dit garen.
Borduurgaren
De naam zegt het al, dit garen is bedoeld voor borduren. Of natuurlijk voor siersteken. Het garen is heel elastisch, hiermee voorkom je dat het garen makkelijk breekt. Want dit wil je absoluut niet tijdens het borduren. Daarnaast heeft het garen een mooie glans over zich heen. Wil je een garen met nog meer glans dan normaal borduurgaren, dan kun je kiezen voor de metallic borduurgaren. Let er dan wel op dat je een geschikte naald gebruikt, namelijk de metallicnaald.
IJzergaren (Linnengaren)
Dit garen is gemaakt van 100% linnen en is een heel sterk garen. Dit garen kun je gebruiken voor het repareren van zware stoffen of voor het aanzetten van knopen. Gütermann ijzergaren is alleen geschikt voor de hand, je kunt dit garen dus niet op de naaimachine gebruiken.
Van andere merken is ijzergaren op van die blauwe sterretjes te koop.
Elastiek garen
Dit garen is eigenlijk een rond elastiek. Dit garen wordt voornamelijk gebruikt voor smokwerk of rimpelwerk. Dit garen gebruik je alleen op de spoel. Dus als onderdraad. Als je het garen op je onderspoel draait, dan kun je het beste het elastiek een beetje uitrekken (op spanning houden). Dit zorgt voor een goed rimpeleffect. Je kunt het elastiekgaren dus het beste met de hand op je onderspoel wikkelen.
Lees hier hoe je kunt rimpelen of smocken met elastiek garen.Â
Jeansgaren
Dit garen gebruik je voor het naaien, repareren of afzomen van spijkerstof. Dit garen heeft een combinatie van polyester en katoen, waardoor het een matte uitstraling heeft. Hierdoor valt het garen minder op.
Lockgaren
Lockgaren zijn makkelijk te herkennen, want dit garen koop je altijd op grote klossen. En zoals de naam al doet vermoeden, dit garen is geschikt voor de lockmachine. Let erop bij de aanschaf van lockgaren dat er nog wel verschil tussen kan zitten. Sommige lockgaren zijn geschikt voor hele elastische stoffen, anderen wat minder. Laat je hier altijd over informeren bij de winkel.
De juiste kleur bepalen
Het bepalen van de juiste kleur voor je stof kan lastig zijn. Als je een stof hebt met een print, kies dan voor een garen in de keur van de donkerste kleur van je print. Als je een effen stof hebt waarbij je niet de juiste kleur garen kan vinden, kies dan voor een garen wat er het dichts bij in de buurt komt, maar wel donkerder is dan de stof. Op deze manier valt het garen het minst op. Tenzij je wil dat het opvalt natuurlijk, dan kan je wat ik nu gezegd heb gewoon negeren.
Online is het lastig om de juiste garen te kopen. Gelukkig adviseren veel online winkels automatisch het juiste garen als je een stof koopt. Maar dit doen ze nog niet allemaal. En als je online een garen wil kopen bij een stof die je al in huis hebt, kan dit lastig zijn. Elk (computer)beeldscherm laat kleuren op een andere manier zien. Je kunt van Gütermann een handige kleurkaart aanschaffen, zo kun je thuis op je gemak bekijken welke kleur garen het best bij je project past.
Weten hoe je de juiste naald kiest voor je naaiproject? Lees het blog: Help, mijn naald breekt steeds af!
Lees verder
Het onderhoud van je naaimachine
Onderhoud jij zelf je naaimachine of breng je deze voor
Inch naar centimeter omrekenen omrekentabel
Het omrekenen van inches naar centimeters is nu makkelijk met
Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief
Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.
Tips & Tricks – Garen, https://www.textielstad.nl/club-creatief/post/tips-and-tricks-garen, geraadpleegd 11-06-2021
Marsha Van Bodegraven, KNIPtip | Welk garen kiezen?, https://knipmode.nl/2018/08/30/verschillende-soorten-garen/, geraadpleegd op 11-06-2021
Hoi. Ik heb een vraag, ik heb een husqvarna jade 20 en nu heb ik prachtig borduurgaren van gutermann. En ik las dat je daar metallicnaalden voor nodig hebt. Want nu breekt de draad steeds af. Heel jammer. Maar welke metallicnaalden zijn goed en ook passend voor mijn husqvarna? Hopelijk kunnen jullie me helpen.
Groeten,..Janet Burer
Hoi! Metallic garen kan inderdaad lastig zijn om mee te werken, vooral omdat het sneller kan breken dan gewoon garen. Metallic naalden zijn speciaal ontworpen om hiermee om te gaan, omdat ze een groter oog hebben, wat minder wrijving op het garen geeft en het helpt voorkomen dat de draad afbreekt.
Voor je Husqvarna Jade 20 zijn de Schmetz Metallic naalden een prima keuze. Deze zijn breed beschikbaar en worden vaak aangeraden voor gebruik met metallic garen, en ze passen ook perfect in Husqvarna naaimachines. Deze naalden hebben een groot oog en een speciale coating om het metallic garen soepel door te laten.
Je kunt kiezen voor Schmetz Metallic naalden in maat 80/12 of 90/14, afhankelijk van de dikte van het garen. In de meeste gevallen is 80/12 geschikt voor de meeste projecten met metallic garen.
Zorg er daarnaast voor dat je de spanning van de draad iets lager instelt en langzamer naait, dit helpt ook om het afbreken van het garen te verminderen.
Hopelijk helpt dit!