Kies je nou een stretch naald of een universele naald? Kies jij al de juiste naald bij je stof? We lopen er allemaal wel eens tegenaan. Je bent vol goede moed begonnen aan je naaiproject, alle patroondelen zijn geknipt. En dan, het moment is daar. De patroondelen worden aan elkaar genaaid. En warempel, de naaimachine doet niet wat jij wil. En dan voornamelijk, de naald doet niet wat jij wil. Hij slaat steken over, beschadigd de stof of breekt zelfs af. Welke naald moet je nou kiezen voor je project? Kies je voor de universele naald? Of kies je voor de stretch naald?
Het gebruik van de juiste naald bij de stof is belangrijk. Als je een verkeerde naald gebruikt, zal je merken dat je stof beschadigd, je naaimachine steken overslaat of je naald breekt. Maar hoe zat dat nou ook alweer? Welke naald moet je gebruiken met welke stof?
Universele naald
De universele naald is geschikt voor veel stoffen. Maar let op: Niet voor alle stoffen! Ook is het niet zo dat je bij het gebruik van de universele naald de beste resultaten krijgt. Deze krijg je echt door de juiste naald voor de juiste stoffen te gebruiken. Kenmerkend voor deze naald is dat hij een licht afgeronde punt heeft.

Stretch naald voor rekbare stoffen
Als je rekbare stoffen gaat naaien, dan kun je het beste een stretch naald gebruiken. Door het gebruik van een stretch naald voorkom je dat de naaimachine steken overslaat tijdens het naaien. Deze naald is zeer geschikt voor elastische stoffen en elastisch breigoed. Wist je dat je stretch naalden ook kunt gebruiken voor de lockmachine?

Denim- of Jeans naald
De naam zegt het al, deze naald gebruik je voor spijkerstof. Maar je kunt deze naald ook heel goed gebruiken bij net naaien van imitatieleer. De schaft van deze naald is verstevigd, hierdoor is het risico op afbreken verminderd.

Jersey- of balpoint naald
Deze naald heeft een afgeronde punt, dit maakt de naald zeer geschikt om door gebreide stoffen te naaien. Tricot of jersey naai je het best met deze naald, omdat de bolle punt ervoor zorgt dat de vezels van de stof niet beschadigen. Hij duwt de stof namelijk opzij.

Leder naald
Eigenlijk is de ledernaald geen naald, maar een klein mesje. Hij snijdt door het leer heen. Je kunt deze naald ook voor kunstleder gebruiken of voor vergelijkbare stoffen. Houdt er rekening mee dat de naald door de stof snijdt en niet prikt. Geweven stoffen snij je hiermee dus kapot.
Speldjes kun je dus ook niet gebruiken bij leder. Je kunt daar wonderclips voor gebruiken. Lees hier mijn tips over spelden en wonderclips.

Tweeling naald en drieling naald
Tot slot de tweelingnaald. Deze naald gebruik je vaak bij het afwerken van de onderkant van shirts. Of waar dan ook waar je graag twee gestikte naden naast elkaar wil hebben. Voor bijna alle materialen zijn tweeling- of drieling naalden verkrijgbaar.
Voor speciale werken op de naaimachine bestaan er nog meer naalden. Zo heb je de naald om een quilt te maken of een naald om mee te borduren. Zorg ervoor dat je altijd de juiste naald gebruikt tijdens het naaien, dit kan een hoop frustratie voorkomen.
Lees in dit artikel hoe je moet naaien met een tweelingnaald.
Hoe lang gaat je naaimachinenaald mee?
Vaak blijven we onbedoeld te lang doornaaien met onze naald. Tijdens het naaien wordt de naald bot, en hij gaat ook een beetje krom staan. Dit gebeurt helemaal snel als je per ongeluk over naalden heen naait of andere harde stukken in de stof. Volgens hobbygigant.nl gaat een naaimachinenaald ongeveer 8 uur mee, voordat deze aan vervanging toe is.
Welke dikte naald moet je nemen?
Over het algemeen geldt, hoe fijner de stof, hoe kleiner de naald. Behalve bij de denim- of jeansnaald. Hier bepaald de dikte van de garen welke maat naald je moet nemen. De kleinste maat is 8/60 en de grootste maat is 20/120
- Dunnen stoffen: naalddikte 60, 70 of 75
- Gewone stoffen: naalddikte 80 of 90
- Dikke stoffen: naalddikte 90 of een jeansnaald
De nummering van de naalden
Op het voorkant van het doosje naalden zie je een nummer staan. Een nummer voor de / en een nummer daarachter. Bijvoorbeeld: 60 / 8
Dit zijn twee nummers, omdat het nummer 60 de Europese aanduiding is, en het nummer 8 de Amerikaanse aanduiding.
Het nummer staat voor diameter en wordt gemeten in een honderdste minimeter. Een naald 60 is 0,6 mm dik. Hoe lager het nummer, hoe dunner de naald. In dit voorbeeld is de naalddikte 60. Dat is een dunne naald. De diktes gaan van 60/8 tot 120/19.
Juiste garen
Niet alleen de juiste naald is belangrijk, maar ook het gebruik van het juiste garen. Lees hier hoe je het juiste garen kunt kiezen.
Lees verder


Tip van Saskia: Wees niet te streng voor jezelf
Deze keer in ‘aan het woord‘ Saskia Poppeliers. De tip

Help? Hoe los ik mijn naaimachineprobleem op?
Je kent het wel, je bent lekker bezig op je
Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief
Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.
Welke naaimachine naald? geraadpleegd 08-06-2021 https://www.hobbygigant.nl/welke-naaimachine-naald.html
Hilde, De juiste naald. Geraadpleegd op 8-6-2021 https://dewereldvanlazuli.wordpress.com/de-juiste-naald/
Fijn, al die plaatjes en voorbeelden erbij!
Verhelderend en zeer interessant om weten. Dank u wel!
Welke naald voor harde dacron (zeildoek) en draad 40?
Beste Adri,
Voor zeildoek zou ik het niet weten, het lijkt mij een zo dun mogelijke naald. Wellicht dat ze bij een winkel waar ze zeildoek verkopen jou daar het beste antwoord op kunnen geven.
Voor een draad 40 kun je een naald gebruiken met dikte 90 tot 120