Welke stof beste jurk

Welke stof is het beste voor je naaiproject?

Welke stof is het beste voor een jurk? En welke voor een broek? Dit zijn belangrijke vragen om te stellen, want elke stof heeft haar eigen eigenschappen en gedragen zich allemaal anders op de naaimachine. Een basiskennis over stof is handig, zodat je zelf een goede stofkeuze kunt maken.

De keuze voor de juiste stof voor je naaiproject is net zo belangrijk als de keuze voor een de juiste naald voor de stof en goed garen. 

Natuurlijke stoffen en synthetische stoffen

Je hebt natuurlijke stoffen en synthetische stoffen. Elke stof is gebaseerd op weefsel, dat wordt gemaakt van garens die op hun beurt weer worden gemaakt uit vezels. Snap je hem nog?

De eigenschappen van de vezels bepalen de eigenschappen van de stof. Hoe de stof aanvoelt op de huid en hoe het reageert op de wasmachine, droger, naaimachine enzovoorts.

Natuurlijke stoffen

De belangrijkste natuurlijke stoffen zijn: katoen, zijde, denim, flanel, leer, linnen, hennep en wol. Natuurlijke vezels zijn zacht, ademend en wekken over het algemeen geen allergische reactie op.

Synthetische stoffen

Nylon, Polyester, Elastaan, Acetaat, Polyamide, Viscose, Spandex. Synthetische stoffen zijn meestal chemicaliën, maar soms niet van natuurlijke stoffen te onderscheiden. Synthetische stoffen zijn duurzamer, goedkoper maar voelen minder prettig aan op de huid. Ze veroorzaken soms allergische reacties en je krijgt ook vaak zweetplekken in synthetische stof.

Veelvoorkomende stoffen op een rij

Katoen: er zijn ontzettend veel verschillende katoenen stoffen. De stof is natuurlijk en erg zacht. Katoen is één van de beste stoffen voor kleding, voornamelijk voor kinderkleding. De eigenschap van katoen is dat het zich aanpast aan de omgevingstemperatuur. Houdt warm in de winter en koud in de zomer. Het is een onderhoudsvriendelijke, slijtvaste stof die makkelijk te naaien is op de naaimachine.

Hennep en jute

Dit zijn zeer geschikte stoffen voor hemden en jurken. Het is een sterke en zachte stof die prettig aan het lichaam voelt. Maar deze stof wordt ook gebruikt voor interieur. Beide stoffen houden geen lichaamswarmte vast en blokkeren UV stralen. Daarom zijn ze ook zeer geschikt voor zomerse kleding.

Zijde

Zijde is een glimmende stof zie er zeer luxueus uitziet, daarom wordt deze stof vaak gebruikt voor jurken of blouses. De stof is zowel geschikt voor kou als warmte en kan veel vocht opnemen, zonder dat de stof nat aanvoelt. Zijde is wel zeer lastig om te naaien, omdat spelden en naalden gaatjes achterlaten in de stof. Lees daarom mijn tips over spelden en wonderclips.

Wol

Je hebt fijne en dikke wol. Fijne wol wordt gebruikt voor kleding en dikke wol voor kleden en interieurstof. Er bestaat ontzettend veel verschillende soorten wol. Wol staat bekend om haar isolerende waarde, denk maar aan geitenwollen sokken 😊

Polyester

Als je een hoge kwaliteit koopt dan is deze stof bestand tegen kreuken, vlekken en zeer duurzaam. Polyester is licht ontvlambaar en is niet luchtdoorlatend, daarom is het geen prettige stof om te dragen.

Elastaan (of lycra of spandex)

Dit is een zeer elastische stof, daarom is deze zeer geschikt om te gebruiken voor sportkleding.

Viscose

Viscose staat ook wel bekend als rayon of kunstzijde. De stof houdt geen warmte vast, daarom is deze stof meer geschikt om zomerkleding van te maken. Het is een lichte, zwierige stof. Daarom is deze stof geschikt voor jurken. Deze stof kreukt snel.

Tricot / Jersey

Tricot is een stof die veel gebruikt wordt. Het is een rekbare stof, deze wordt bijvoorbeeld bij T-shirts gebruikt. Tricot kan van verschillende materialen gemaakt worden, bijvoorbeeld katoen tricot of viscosetricot.

Lees verder

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief

Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.

Op dit blog is de disclaimer van toepassing. 

https://blog.cusutsibrodat.ro/tipuri-diferite-de-material-ce-este-bine-sa-stii-despre-tesaturi-in-proiectele-de-cusut/ geraadpleegd op 22-08-2021

Geef een reactie

Winkelwagen