Is jouw schaar bot en heb je er wel eens aan gedacht om deze zelf met een slijpsteen te slijpen? Er komt een moment dat je met je schaar niet meer een volledige knip van de het begin van de schaar tot aan de punt kunt maken. Of je merkt dat het knippen niet meer zo makkelijk gaat als voorheen. Dit is het moment dat je je schaar moet (laten) slijpen. Je kunt dit eenvoudig zelf doen, knippen met een scherpe schaar voorkomt een hoop frustratie en het maakt het werken aan jouw masterpiece een stuk prettiger.
Misschien overbodig om te zeggen, maar ik benoem het toch even. Knip nooit papier of andere dingen met je stofschaar. Daar wordt je schaar veel sneller bot van.
Dit gezegd hebbende, je kunt je schaar prima zelf slijpen met een slijpsteen of schuurpapier als deze bot is. Volg gewoon de stappen in dit artikel en binnen de kortste keren heb je weer een scherpe schaar. Dit kun je natuurlijk met al je scharen doen, niet alleen je stofschaar.
Schuurpapier
Als je merkt dat het knippen met je schaar iets lastiger gaat dan voorheen, maar nog wel knipt, dan is het knippen in een schuurpapiertje vaak al voldoende. Je neemt een vel of rol schuurpapier, de korrelgrote is niet heel belangrijk en je zet er een aantal knippen in. Een stuk of 8 of zo. Je zult merken dat je schaar een stuk beter knipt dan daarvoor. Vind je je schaar nog niet scherp genoeg, dan heb je meer nodig dan alleen schuurpapier.
Slijpsteen
Als je merkt dat het schuurpapier niet meer werkt, dan kun je met de slijpsteen aan de slag. In principe gaat het slijpen van je schaar hetzelfde als het slijpen van een mes. Alleen heeft een schaar maar één snijkant en een mes heeft er twee.
Allereerst haal je je schaar uit elkaar. Dit doe je om te voorkomen dat je jezelf in de vingers snijdt tijdens het slijpen.
Slijpsteen kiezen
Vervolgens kies je de juiste slijpsteen. Een slijpsteen heeft net als schuurpapier verschillende korreldikte. Als je alleen wil bijslijpen dan kies je voor een korrel 1000 of hoger. Is je schaar erg bot dan kun je een slijpsteen gebruiken met een korrel tussen de 100 tot 400. Maar dat zou je met een stofschaar niet snel nodig hebben.
Persoonlijk zou ik kiezen voor een diamantslijpsteen. Dit omdat je hiermee snel kunt slijpen en ik ben nog al ongeduldig aangelegd. Maar als je geduldiger bent dan ik en je wil een scherper resultaat, dan kun je kiezen voor een keramiek-, aluminiumoxide- of novaculietslijpsteen.
Slijpsteen aanschaffen
Als je een slijpsteen aanschaft, zul je merken dat er veel verschillende soorten en maten op de markt zijn. Waar je een beetje op moet letten is dat de steen makkelijk te gebruiken is, bijvoorbeeld een stroeve onderkant of houder waardoor de steen niet verschuift tijdens het slijpen.
De juiste techniek om je schaar te slijpen
Een schaar slijp je anders dan een mes, omdat je eerst de binnenkant van je schaar moet egaliseren.. Dit doe je omdat met knippen de bladen steeds tegen elkaar aan schuren en hierdoor onregelmatig slijten. Je legt de binnenkant van het schaarblad op de slijpsteen en beweegt het blad heen en weer over de steen. Zorg ervoor dat het blad vlak op de steen ligt en tijdens het slijpen geheel in contact blijft met de slijpsteen. Een handige tip, zet met stift een streep op het blad en schuur net zo lang door tot de streep weg helemaal weg is. Zo weet je dat je alles gehad hebt.
De snede slijpen
Nu je de binnenkant van het blad geslepen hebt, is het tijd voor de snede. Plaats nu het lemmet met de snede schuin op de slijpsteen. Beweeg vanuit de bek naar de punt van het blad. Zorg ervoor dat tijdens het heen en weer bewegen de gehele snede in contact blijft met de steen, anders zul je oneffenheden krijgen. Als je merkt dat je braampjes krijgt op je blad, dan kun je stoppen met slijpen. Maak je geen zorgen om braampjes, bij het in elkaar zetten van de schaar kun je die gemakkelijk verwijderen. Braampjes zullen bij een stofschaar niet zo snel verschijnen, dit gebeurt eerder bij scharen die voor het slijpen erg bot waren.
Herhaal nu dit gehele proces met je andere blad.
Als je klaar bent met slijpen, dan zet je de schaar weer in elkaar en maak je een paar knipbewegingen en alle eventuele braampjes verdwijnen.
Speciale scharenslijper
Kortom, je hoeft geen afscheid meer te nemen van je dure stofschaar als deze niet meer knipt zoals hij zou moeten. Vind je het spannend om je schaar te slijpen zoals hierboven beschreven? Er zijn speciale scharenslijpers op de markt. Deze zorgen ervoor dat je de schaar in de juiste hoek slijpt. Hier kun je onder andere zo een speciale scharenslijper aanschaffen.Â
Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel in staat bent om zelf je schaar te slijpen met een slijpsteen of schuurpapier als deze bot is.Â
Meer lezen over scharen? Lees ‘Scharen, waar zijn ze geknipt voor?‘
Heb je al de juiste schaar? Lees hier wat je naast je schaar nog meer in je naaidoos “moet” hebben.
Lees verder
Het onderhoud van je naaimachine
Onderhoud jij zelf je naaimachine of breng je deze voor
Fouten die (je misschien) maakt als je zelf kleding maakt
Als je gaat beginnen met zelf kleding maken, dan kan
Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief
Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.
Hoe slijp je een schaar, https://www.knivesandtools.nl/nl/ct/hoe-slijp-je-een-schaar.htm, geraadpleegd op 19 juni 2021
Op dit blog is de disclaimer van toepassing.Â
Wat ook wel (tijdelijk) wil helpen? Knip met je stofschaar door een paar lagen aluminiumfolie. (y)
Goede tip, dank je!