Zelf kleding maken fouten

Fouten die (je misschien) maakt als je zelf kleding maakt

Als je gaat beginnen met zelf kleding maken, dan kan het voorkomen dat je fouten maakt. Daardoor wordt je kleding niet zo mooi als je zou willen. Sommige fouten worden gemaakt omdat je nog een beginner bent, andere omdat je iets snel wil afmaken. Of je denkt dat je goed bezig bent, terwijl dit niet zo is.

Waar wordt gewerkt, worden fouten gemaakt. Want we zijn allemaal mensen, toch? Maar het is fijn als je steeds minder of steeds kleinere foutjes maakt, zodat jouw creaties steeds beter en netter worden. Want dat werkt pas lekker motiverend.

Zelf kleding maken, fout 1: Je maakt de zoom niet af

De zoom is eigenlijk één van de belangrijkste onderdelen van je kledingstuk, dit maakt namelijk je kledingstuk af. En hij is ook altijd in het zicht, ja ook als het een blinde zoom is 😉. Het draait allemaal om de afwerking. Je kunt op verschillende manieren een zoom maken. Een rolzoom met een speciaal naaimachinevoetje, of een zoom door rondom recht te stikken. Als je niet goed recht kunt stikken, dan wordt dat al snel slordig. Daarom zou je een siersteek kunnen gebruiken als je machine de mogelijkheid heeft.

Zelf kleding maken, fout 2: Verkeerde stofkeuze

Als je een patroon uitwerkt dat staat er vaak bij welke stof je kunt gebruiken. Dit is niet zonder reden. Bepaalde modellen kunnen nou eenmaal niet in alle stoffen gemaakt worden. Bijvoorbeeld: een zwierig jurkje in een zware stof, wordt een zwabberzak. Dit is een fout die ik vaak heb gemaakt toen ik begon met naaien. Ik trok wel eens een kledingstuk over en maakte die dan na van een andere stof. En daar heb ik niet altijd de beste keuzes in gemaakt. Kies daarom altijd de juiste stof bij voor je project. Als je twijfelt over je stofkeuze, bijvoorbeeld omdat je een eigen patroon uitwerkt, kun je altijd in de winkel of op de Facebookgroep vragen om advies. 

Lees in dit artikel hoe je kiest voor de juiste garen bij je stof

Zelf kleding maken, fout 3: Gebruik van de verkeerde naaivoet

Je hebt een universele naaivoet. Hier kom je een aardig eind mee uit de voeten. Maar als je meer speciale dingen wil toevoegen aan je kledingstuk (bijvoorbeeld een koord of een rolzoom) dan heb je daar ook weer andere naaivoetjes voor nodig. Daarom is het goed om je te verdiepen in de naaivoetjes die er allemaal bestaan en waarvoor ze gebruikt kunnen worden. Er zijn veel tutorials op YouTube te vinden wat er allemaal mogelijk is met naaivoetjes.

Bonuspakket Güntermann naaigaren

Zelf kleding maken, fout 4: Je legt de patroondelen verkeerd op de stof

De patroondelen moeten altijd op een bepaalde manier op de stof gelegd worden. Dit wordt in het patroon aangegeven als recht van draad of schuin van draad. Als je een patroondeel verkeerd op de stof legt, kan het zijn dat je kleding gaat hangen omdat de rek van de stof aan de verkeerde kant zit. Of als het een fluwelen stof is, dan kan het zomaar zijn dat de vleug van de stof verkeerd zit. Dit kan er soms voor zorgen dat het lijkt alsof je twee verschillende kleuren in je kledingstuk hebt. Kortom, let er goed op hoe je de patroondelen neerlegt.

Zelf kleding maken, fout 5: Je knipt de naadtoeslag uit het oog

Ik doe het zelf ook wel eens. Vaak gaat het goed, maar soms ook niet. De naadtoeslag er op het oog aanknippen. Probeer dit af te leren! Hoewel het soms lijkt alsof je recht knipt, kan het schots en scheef zijn. 

Lees hier hoe je begint met naaien als je dit aan het leren bent.   

 

Lees verder

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief

Liever alleen een melding ontvangen als er een nieuw blog is geplaatst?
Laat je e-mailadres achter in de rechterzijbalk van dit bericht. Of kijk je mobiel? Dan onderaan dit bericht.

Op dit blog is de disclaimer van toepassing. 

Geef een reactie

Winkelwagen